Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

SBS ve önümüzdeki yılki belirsizlik

Liseye girecek gençlerin hayatı sadece test, ek ders ve dershaneydi. Sınavlar bitti, şimdi de tercih var. Gençler doğru tercih için, istediği lisenin tarihçesini, öğretim kadrosunun kalitesini araştırmalı. Laboratuvarlar, atölyeler, sanat merkezleri, spor salonu... Sosyal yaşam başarısı ve üniversite sınav sonuçlarını da incelemeliler. Yabancı dil eğitimini göz önüne almalılar.
Bu yılki SBS, bugüne kadarkilerin en zoruydu. Puanın düşmesi önemli değil, genel başarı sırası önemli. Fen ve Anadolu liseleri puana göre değil, başarı sırasına göre alıyor. Yani "sınav zordu" diye kimse üzülmesin.
Gençlerin lise seçimi yaşamını etkileyecek. Anne ve babalar evladınızın "Hangi liseye gideyim" sorusunu "Karışmam. Sen bilirsin" diye yanıtlarsanız, çocuk tek başına kalmış ve bitmiştir. Siz de, sınav sistemi ve tercihlerle ilgili bilgi sahibi olmalısınız.
Gençler, kılavuzdan Türkiye başarı sıralamasına uygun liseleri sıralasın. Eğer yabancı özel okula girmek istiyorsa, onun taban puan açıklamasını beklesin. Bu taban puan içinde, ilköğretim başarı puanı olmayacak; yani ham puanlar açıklanacak.
Önümüzdeki yıl ne olacağı hâlâ belirsiz. 8'inci sınıfa geçen öğrenci ve velilerin aklı karışık. İnanın ben de anlayamadım. Orta sonlar istek ve ilgi doğrultusunda Anadolu ve meslek lisesine yönlendirilecekti. Fazla talep olan okullar için de merkezi sınav olacaktı. Ayrıca, nüfusu 500 bin altındaki yerlerde fen liseleri kapanacaktı. Bu alandaki dershanelerin de sayısı azalacaktı.
Şimdi, yeni bir sistem düşünülüyor. Anadolu ve fen liselerine artık tek sınavla öğrenci alınmayacak. Müfredattaki bazı sınavlardan alınan notlar da hesaba katılacak. Bu sınavlar, merkezi yapılacak.
Hani sınavlar kaldırılacak ya da azaltılacaktı. Olamayacağını yazmıştım. Eğer bu sistem uygulanırsa, bırakın dershanelerin kapatılmasını, sayıları daha da artar.
Kısacası, önümüzdeki yıl liseye geçişte, merkezi sınav olacak mı? Kesin kararınızı bir an önce açıklayın da, öğrenciler de, veliler de rahatlasın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA