Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Sağlık kolejlerinde kriz

Okullarda ders başı heyecanı yaşanırken, özel sağlık liselerinde kriz var. Sürekli artan hemşire, anestezi, acil tıp gibi yardımcı sağlık personeli ihtiyacının yarattığı liseler çığ gibi arttı.
İş garantisi vaadi de bunları çekici kıldı.
Özel sağlık lisesi açan kurucular, 2013 çalışma iznini ve ruhsatını alarak, şubatta mevcut yönetmelik hükümlerine göre okulunu düzenledi.
Denetlemelerden sonra, MEB'in uygun gördüğü kontenjanlara göre kayıt aldılar.
MEB, 2 Ağustos'ta yönetmeliği değiştirdi.
Okul açmayı bazı şartlara bağladı.
İki geçici maddeyle mevcut ruhsatlı okulları da içine alarak, yeni koşulların yerine getirilmesini istedi. Bu değişiklik öncesinde, MEB'in okulun fiziki koşullarına uygun verdiği kontenjanlara göre kayıt yapılırken, stajlarda bir öğrenci kısıtlaması yoktu. Ancak değişiklikle, kontenjanlar staj yapılacak hastanenin personelinin yarısı kadar oldu. Bu okulların en az 50 yatak kapasiteli bir hastaneye bağlı olma zorunluluğu var. Ayrıca, bu hastanenin okula en fazla 30 km. mesafede olması gerekiyor.
Bu değişiklikler ve genelge, bazı okulların kapanmasına yol açacak. Bildiğim kadarıyla öğrenciler 11 ve 12'nci sınıflarda staj yapacak. Staja göre öğrenci sayısı azaltıldı. Ancak birçok okul, öğrencilerini eski kontenjan sayısına göre kaydetti.
İşte bu günlerde bunun kargaşası yaşanıyor.
Bence yönetmelik geriye doğru işletilerek, daha önce izin verilen okullar mağdur edildi.
Bir okula yerleşemeyen öğrenci sayısı yaklaşık 500 bin. Çocuklarını ücret ödeyerek kaydettiren veliler, açılış izni verilmediğini öğrenince isyan etti. Sektör mağduriyetleri önleyecek değişiklik bekliyor.
Ancak kimse ne olacağını bilmiyor. Oysa çözüm basit: Yönetmelikte yapılan değişiklik, sonraki ders yılına ertelenecek. Bu madalyonun birinci yüzü.
Gelelim madalyonun ikinci yüzüne.
MEB'den aldığım bilgilere göre, şartları yerine getirmeyen okullara kesinlikle açılma izni verilmeyecek. Kurucular, özel sağlık meslek lisesi yatırımlarını, farklı türdeki okullara dönüştürebilecek.
Tabii ki fiziki ortam, staj ve hastane şartları yerine getirilmeli. Eğitim uzman öğretmenlerce verilmeli. Sağlık ciddi eğitim ister.--
Gerçekler ortada. Peki, hiç günahı olmayan öğrenci ve veliler şimdi ne yapacak?
MEB'in değerli yöneticilerinin, bu insanlarımıza yol göstereceğine inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA