Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Rum üniversitesi kuruluyor

Rum toplumu üniversite heyecanını yaşıyor. Beyoğlu Merkez Rum Mektebi Vakfı, Kasım 2011'de statüsü değişerek tüzel kişilik kazanmasının ardından ilk adımını attı. Vakfın kuracağı üniversitenin merkez kampusu, Beyoğlu Merkez Rum Kız Mektebi olacak. Türkçe, Yunanca ve İngilizce eğitim verecek üniversite için vakıf yönetimi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne başvurdu.
Ankara ise formül arayışında.
Çünkü Osmanlı döneminde kurulan vakfın, üniversite kurma yetkisi yok. Ancak kuramayacağına dair de madde bulunmuyor.
Eğer formül oluşturulabilirse, Türkiye'de, yaklaşık yüzyıl sonra bir Rum üniversitesi kurulmuş olacak.
Projenin fikir sahibi ve süpervizörü, değerli dostum Prof. Dr. Ersi Abaca Kalfoğlu, YÖK'e bağlı bir vakıf üniversitesi hedeflediklerini, buna kanuni engel bulunmadığını söyledi.
Kalfoğlu, eğitim dilinin İngilizce olacağını, ancak Türkçe ve Yunanca eğitim verecek bölümler de bulunacağını belirtti. Üniversitede Tıp, Sağlık Bilimleri, Fen-Edebiyat, Hukuk ve Mimarlık fakültelerinin yer alacağını söyleyen Kalfoğlu, bir Sağlık Meslek Yüksekokulu'nun yanı sıra, Kültür ve Tabiat Mirası Araştırma Merkezi gibi, çeşitli enstitüler ve merkezler de kurmayı amaçladıklarını ifade etti.
Üniversitenin uluslararası olmasına önem verilecek. Dünyanın dört yanından öğrenci bekleniyor. Ümit ediyorum ki, bu üniversite Türk-Yunan dostluğunu bilimsel temellere oturtarak işbirliği sağlayacak. Beyin göçünü de geri çevireceğine inanıyorum. Beyin göçü deyince akla Blackberry'nin kurucusu İstanbul Rum'u Mike Lazaridis geliyor.
Lazaridis'den telekomünikasyon okulu açması ve üniversiteye en yüksek teknolojiyi getirmesi istenecek.
Bence, eğitime gönül vermiş insanları bulduktan sonra, bütçe zor değil. Rum vakıflarının olanakları var. Üniversitenin ismiyle ilgili bir yarışma planlanıyor.
Sevgili Kalfoğlu'yla, gençlere yönelik projelerde danışman olarak beraber çalışıyoruz. O'nun ve arkadaşlarının, bu üniversitenin kurulmasında başarılı olacaklarına inanıyorum.
Edindiğim bilgilere göre, Ermeni toplumunda da, kendi imkânlarıyla bir vakıf üniversitesi kurup kuramayacağı tartışılıyor.
Bu konuda uzmanların görüşleri alınıyor ve yurtdışındaki modeller inceleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA