Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Dershanelerde ruhsat kargaşası

Bir yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili vizyonunu ortaya koydu. Geçtiğimiz günlerde de Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dershanelerle ilgili bir açıklama yaptı. O açıklamaya göre 1 Ocak 2014'ten itibaren dershanelere ruhsat verilmeyeceği söz konusuydu. Ancak bu cümle kamuoyunda yanlış anlaşıldı. Çünkü dershaneler kurulurken bir kere ruhsat alırlar ve ocak ayında da yalnızca bir kereye mahsus harç yatırırlar. Anladığım kadarıyla, yeni açılacak dershanelere artık ruhsat verilmeyecek.
Dershanelerde öğretmen ve çalışanlar bu konudan son derece tedirgin oldular. Tedirginlik duyan bir kısım da, şu anda ortaokul 7'nci sınıf ve lisede 11'inci sınıfta okuyan öğrenciler. Bu öğrenciler bir yıl öncesinden sınavlara hazırlanmaya başladılar. Dershane kapatmak, bir kapıyı açıp kapatmak kadar kolay bir hadise değil. Dershanelerin ekonomik ve anayasal hakları söz konusu. Anayasada bir değişiklik yapılarak, dershaneler Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinden çıkarılabilir. Ancak dünyada ve özellikle Avrupa'da (Yunanistan hariç) dershaneler bulundukları ülkelerde Milli Eğitim Bakanlık'larına bağlı değiller. Bu kurumlar belediyelere belirli vergi ödeyerek işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Ayrıca dershane kelimesinin kaldırılması halinde, 'danışmanlık' olarak bu işi yapabilecekler. Ortaöğretime geçişte yeni sınav sistemi getirildi. Bu sistemde 12 adet merkezi sınav mevcut. Bu noktada bence dershaneler, SBS'den çok daha önemli bir konuma gelmiş oluyor.
Ayrıca bunun yanında üniversiteye hazırlık, YGS-LYS var, YDS, KPSS, ALES, TUS ve çeşitli isimlerdeki sınavlara hazırlık kursları veren dershaneler var. Bunların durumu ne olacak? 38 yıldır bu sektörün içerisinde olduğum için Bakan'ın söylediklerini çok iyi anlıyorum, kamuoyuna da ne iletilmesi gerektiğini çok iyi görmek lazım. Dershanelerin kapatılması kelimesiyle hep ortaokuldan liseye geçiş bahsediliyor. Üniversiteye hazırlık dershaneleri ne olacak, diğer dershaneler ne olacak? Bunlar soru işareti olarak karşımızda duruyor.
Dershaneler kaldırılabilir. Ancak sınavlar, yani sebepler söz konusu olunca, dershaneler sonuçtur. O zaman yine başka isimler altında öğrenciler sınavlara hazırlanmak isteyecektir. Kısacası, ortam istenmeyen bir kaosa doğru sürükleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA