Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Hiçbir öğrenci mağdur olmayacak

17 Temmuz'da SBS sonuçları açıklandığında, özellikle İzmir ve İstanbul'da Fransızca ve Almanca testlerinin cevaplarında veliler, doğru sayısının düşük, yanlış sayısının ise yüksek olduğuna dair itirazlarda bulundular. MEB de bu itirazların değerlendirileceğini ve bir olumsuzluk söz konusu olursa düzeltileceğini, kimsenin mağdur edilmeyeceğini açıkladı. MEB yanlışlıkla İngilizce testinin cevap anahtarıyla bu testleri değerlendirmişti. Daha sonra Fransızca ve Almanca testlerini doğru cevap anahtarıyla değerlendirip yeni puanları oluşturdu.
Bu 718 öğrenciye hitap eden bir sonuçtu. Ancak bundan sonra doğru ya da yanlış yollar karşımıza geldi. Ben o zamanlar da kamuoyunu uyarmış ve demiştim ki "Bir sıralama sınavında yanlışlık olabilir, puanlar yeniden hesaplanabilir. Ancak yeniden sıralama yapılması gerekir. Çünkü böyle bir sınavda eğer siz bazı öğrencilerin puanını yanlış hesaplar, yeniden bu puanları hesaplayıp eski puan içine yerleştirirseniz ileride bazı hukuksal sorunlar olabilir."
Bununla birlikte temmuz sonuna doğru CHP milletvekili Aydın Ayaydın konuyla ilgili 18. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Ağustos başında da MEB savunmasını mahkemeye verdi. Derken adli tatil başladı ve 6 ay geçti. Bu hafta sonu öğrenciler sömestr tatiline girecek. Yani sınavdan sonra öğrenciler okullara yerleştirildi, bir sürü sınava girdiler ve karne alacaklar. Ne yazık ki, geçen hafta 18. İdare Mahkemesi 2013 SBS yerleştirme sonuçlarını iptal etti.
Eğer MEB, kamuoyundan özür dileyerek yeniden puanlara göre sıralama yapsaydı bir sorun olmayacaktı. Mahkeme ise bu olayın acil olduğunu görmeliydi. Mahkemenin kararı açıklama zamanlamasında bir art niyet hissediyorum. Acaba ortalık mı karıştırılmak isteniyor diye düşünüyorum.
Bence, şunların yapılması gerekiyordu; MEB düzeltmeyi yaptıktan sonra puanları yeniden sıralayacaktı ya da mahkeme okullar açılmadan önce bu kararı verecekti. İki tarafın da eksikliği var.
Doğal olarak bir kaos oluştu. Karar sonrası öğrenci ve velilerle konuştum. Onlara şunları söyledim: "Panik yapmayın. Konuya eğitimci gözüyle bakıyorum. Evet, kural hatası yapılmıştır, hukuken yanlıştır. Ancak, sizler bu okullara yerleştirildiniz. MEB de tedbirini alır ve yine okullarınıza devam edersiniz." Bir süre sonra, MEB de üst mahkemeye, bölge mahkemesine gideceğini açıkladı.
Bence, özel okullara gidenler bundan etkilenmeyecek. Kazanılmış hak olduğu için kimsenin okulu düşmez. Eğer yeniden sıralama yapılırsa en fazla 100 öğrenci bir üst tercihine yerleşme hakkı kazanabilir. Çok açık ve net şunu söyleyeyim: Hukuk haklı, ancak bir de huzur ortamının korunması söz konusu. Tahminim değişiklik olmayacak. Bir kere veli ve öğrenciler sakin olsun. Sayın Bakan açıkladı, ben de MEB'in üst kademe yöneticileriyle görüştüm, hiçbir öğrenci mağdur edilmeyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA