Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Kimse zorla yerleştirilmeyecek

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminde puanı A listesindeki okullara yetmeyenlerin, B listesin de imam hatip liselerine gitmek zorunda kalacağı iddia ediliyor. A listesindeki okulları kazanamayan öğrenciler tedirgin. Eğitimcilerin bir bölümü, öğrenciler B listesinde tercih yapmasalar da imam hatip liselerine otomatik olarak kayıt olacakları görüşünde. Bu iddia ilk etapta doğru gibi gözükebilir. Ancak okulların kontenjanlarını da gözden kaçırmamak gerekiyor. Bakanlık yerleştirmelerde imam hatip liselerine 215 bin, Anadolu liselerine 451 bin, meslek liselerine 630 bin, fen liselerine 25 bin, sosyal bilimler liselerine ise 9 bin kontenjan verdi. Burada kontenjan yüksekliğinde meslek liseleri ön plana çıkıyor.
TEOG'da tercih yapmayan öğrencilerin imam hatip liselerine yönlendirileceği iddiaları da asılsız. Hiçbir öğrencinin arzu etmediği bir okula zorla yönlendirilmesi katiyen söz konusu olamaz. Bu tür söylentiler 1 milyon 300 bin öğrenci ile velilerini tedirgin etmek için özellikle çıkartılan spekülasyonlar. Hangi öğrencinin, hangi tercihler doğrultusunda hangi okullara gideceğini en iyi aileleri bilir. Hiç kimsenin arzu etmediği bir okula zorla yönlendirilmesi katiyen söz konusu olamaz. Kaldı ki en büyük kontenjan meslek liselerinde, sonra Anadolu liselerinde, sonra imam hatip liselerinde.
Son zamanlarda Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) yönelik olarak, çok sistematik bir dezenformasyon kampanyası yürütülüyor. Sınavlarda, yaptığı düzenlemelerle, okul dönüşümleri ile ilgili son günlerde ısrarla, çocuklar imam hatibe gitmek istemiyorlar, ancak MEB öyle düzenlemeler yapıyor ki; onları imam hatibe gitmeye mecbur bırakıyor düşüncesi yer alıyor. Aslında burada amaç, öğrencilerin taleplerini toplayarak, nerede hangi tür okul ihtiyaç var, onları planlamak. Yoksa tüm okulları imam hatibe dönüştürmek, mevcut okulların statülerini değiştirmek gibi program zaten mümkün değil. 298 Anadolu öğretmen lisesi, fen, sosyal bilimler lisesine dönüştürüldü. Sadece 4-5 tanesi imam hatip lisesi yapıldı.
Öğrenci, 15 tercihinden birisine yerleşemezse, yakın çevresindeki tercih yaptığı okul türlerinden kontenjanı müsait olan birine kayıt yapılacak. Dolayısıyla eğer öğrencinin, A listesinde imam hatip lisesi yoksa o okula gitmeyecek. B listesinde 6 okul türü arasından kendi işaretlediği en az 4 okul türü arasında da imam hatip lisesi yoksa oraya da gitmeyecek. Kısacası, Bakan Nabi Avcı ve Müsteşar Yusuf Tekin 'Hiçbir öğrencinin istemediği bir okula yerleştirilmeyeceğini' kesin bir dille açıkladı. İçiniz rahat olsun. Zaten doğru olanı da budur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA