Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Teşvik burslarından faydalanın

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıldan itibaren özel okullardan hizmet satın alacak. Böylece, bu okullardaki boş kontenjanlar dolacak. Ayrıca devletin üzerinden ekonomik bir yük kalkacak. MEB, bir öğrenciye yaptığı harcamayı burs olarak verecek. Bu da devlet okullarında kontenjan rahatlığı getirecek.
MEB'in özel okullardan hizmet almasını doğru buluyorum. Bu fikir yıllar önce Hüseyin Çelik, bakan olduğunda gündeme gelmişti. Ancak zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer öneriyi, bazı okullar daha çok yararlanacağı düşüncesiyle reddetti. Bence doğru bir karar değildi. Çünkü o günlerde MEB hizmet satın alabilseydi, bugün özel okullarımızın durumu çok farklı olurdu. Bu konuda Bakanlık doğru adım atıyor.
Teşvik burslarından, okul öncesinden liseye kadar 250 bin çocuğumuz yararlanacak. Doğal olarak bursla okuyacak öğrenciler puanla belirlenecek. Özel eğitim ve desteğinde şu ölçütler dikkate alınacak: Yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği başarı seviyeleriyle, öncelikli öğrenciler... Sonuçta, bundan asgari kontenjanını doldurabilen özel okullar yararlanabilecek. Öğrenciler 15 okul tercih edebilecek.
Her yenilikte olduğu gibi, bu konuda da hemen itirazlar başladı. Destek bursları şu an devlet okullarından özel okula geçmek isteyen öğrencileri kapsıyor. Bazı eğitimciler bunun doğru olmadığını, mevcut tüm öğrencilerin de yararlanmasını istiyor. Tamam doğru bir düşünce. Ancak biraz sabırlı olmalıyız; bu ilk adım. Sonuçta artısını, eksisini görelim, ona göre sınırlar genişleyebilir. Bu ilk adım bile başarıdır. Şu anda özel okullarda okuyan öğrencilere de, bu hakkın zaman içinde verilmesini, eşitlik ilkeleri açısından istiyorum. Kısacası, sonraki adımlarda bunun da gerçekleşeceğine inanıyorum. Eğer ileride, KDV de sıfırlanırsa, özel okullar veli için daha cazip hale gelebilir.
Özel okullarda okuyacak 250 bin öğrenciye verilecek 2500-3500 TL destekte aslan payını 78 bin öğrenciyle İstanbul alacak. En az destek ise 146 kişiyle Artvin'e... Başvuru süresi velilerin isteği doğrultusunda 25 Ağustos'a uzatıldı.
Başvuran okulların içinde, yıllık ücretleri 30 ile 50 bin TL arasında değişen kolejlerin adını göremedim. Çoğunlukla üst düzey gelir grubu ailelerin çocuklarının okuduğu bu okullar destek bursu için başvurmuyor. Gerektiğinde nezaket kuralları çerçevesinde Bakan Nabi Avcı'yı eleştiriyorum. Velilerin de bu teşvik burslarından faydalanmasını diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA