Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

Yeni hükûmet programı

Daha önce yazılmış 60 Hükûmet Programı'nı akademik bir bakışla teferruatlı olarak inceledim. Bürokrat ve politikacı olarak çeşitli hükûmet programlarının yazılmasında katkılarım oldu. Özellikle 1980 ve 1983'teki hükûmet programlarını bizzat hazırlama imkânı buldum.
Şu hususu açıkça ifade etmeliyim ki, ben '61. Hükûmet Programı' kadar geniş kapsamlı, ayrıntılı ve ayakları yere basan bir hükûmet programı görmedim.
Âdeta bir kitap kalınlığındaki 128 sayfalık Hükûmet Programı, çok çeşitli açılardan bir ilktir.
Bir defa, daha önce 3 AK Parti Hükûmeti sırasında kaydedilen gelişmeler çok güzel şekilde sıralanmıştır. Benim gibi, AK Parti icraatını yakından takip eden bir uzmanın dahi farkına varamadığı olumlu icraat gözler önüne serilmektedir. Bir hükûmet programının neden bu kadar uzun yazıldığını düşünenler varsa, sadece Başbakan Erdoğan'ın takdimiyle yetinmeyip Programı dikkatle okumalıdırlar.
Türkiye Cumhuriyeti'nin en fazla hizmet üreten ve proje uygulayan siyasî iktidarı, lider Başbakan Erdoğan'ın yönetiminde AK Parti İktidarı olmuştur. Zaten 12 Haziran Genel Seçimlerindeki başarının sırrı buradadır.
İkinci olarak, Program'da gerçekçi bir şekilde Türkiye'nin meseleleri belirtilmiş ve bu konularda alınan mesafeler de zikredilmiştir. Ancak bu meseleler ifade edilirken olumlu ve yapıcı bir üslûp kullanılmış; hemen arkasından çâreler ve çözüm yolları sıralanmıştır.
Üçüncü olarak, 61. Hükûmet Programı'nın aynı zamanda bir 'eylem plânı' gibi düzenlendiğini görüyorsunuz. Çok sayıda reform alanı belirtilmiş ve önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek yüzlerce proje sıralanmıştır. Çeşitli sektörlerde ve konularda 2014-2015 arası 4-5 yıllık ve 2023'e kadar olan 13 yıllık stratejik dönem hedef alınmıştır.
61. Hükûmet Programı'nı dinlediğinizde veya okuduğunuzda, Türkiye'de gerçekleştirilen hizmetler ve istikbal konusunda kendinizi haklı bir iyimserlik içinde hissediyorsunuz.

***

Yeni Hükûmet Programı'nda, bu dönemde milletimizin TBMM'den en önemli beklentisinin 'Yeni Anayasa' olduğu belirtilerek bu konuda Hükûmet ve AK Parti Grubu'nun kararlılığı vurgulanmıştır. Ayrıca, Yeni Anayasa'nın bütün kesimlerin taleplerini yansıtan bir 'toplum sözleşmesi' olmasının arzulanması çok takdire şâyandır.
Program'da Yeni Anayasa'nın, 'Dışlayıcı değil kapsayıcı, ötekileştirici değil kucaklayıcı, ayrıştırıcı değil bütünleştirici, baskıcı değil özgürleştirici' olması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca bu metnin kısa, öz, açık ve tutarlı olması istenmiştir.
Önümüzdeki dönemdeki demokratikleşme hedefinin 'İleri Demokrasi' olarak belirlendiği Program'da, 'Millî Birlik ve Kardeşlik Projesi' üzerinde durulmuş ve son seçimlerdeki 'Biz hep birlikte Türkiye'yiz' sloganı tekrarlanmıştır.
***

Yeni Hükûmet Programı'nda bazı reform konuları üzerinde ağırlıklı olarak durulmuştur. Önümüzdeki dönemde, hazırlanan Yargı Reformu Stratejisi'nin bütün boyutlarıyla hayata geçirilmesi hedef alınmıştır. Ancak, 'Yargı Reformu'nun daha ayrıntılı şekilde mercek altına alınmasını tavsiye ediyoruz.
'İdarî Reform' konusunun da ilk AK Parti Hükûmeti döneminde olduğu gibi yeniden ele alınması çok faydalı olacaktır. Bu arada, KHK yetkisine uygun olarak bütün idarî işlem ve eylemlerin ele alınarak 'sadeleştirilmesi' ve kısa zamanda yapılabilir hâle getirilmesi vatandaşı rahatlatacaktır. Bu konu Hükûmet Programı'nın da gündemine alınmıştır.
'Ulusal İstihdam Stratejisi' üzerinde durulması da olumlu bulunmuştur. Önümüzdeki dönemde, insanımızın en fazla 'işsizlik' konusunda çözümler beklediği unutulmamalıdır.
Eğitim Reformu'na da önem verilen Program'dan, gelecek dönemde 'kaliteye ağırlık veren' bir sürece girileceği anlaşılmaktadır. FATİH Projesi de orta vadede gerçekleştirilecektir.
Bu arada, YÖK'te çok önemli bir değişikliğin yapılacağı ve 'Yüksek Öğretim Reformu' uygulanacağı kaydedilmektedir.
Sosyal konular üzerinde de önemle durulan Program'da, 'Aile Sosyal Destek Program' modeli dikkati çekmektedir.
***
Başbakan Erdoğan'ın iki saatte okuyabildiği 'Yeni Hükûmet Programı'nı tek yazıyla değerlendirmek kolay değil... Lâkin, bu hizmet programını heyecanlanarak okuduğumuzu ve çok beğendiğimizi belirtelim. Başbakanı tebrik ediyor, Yeni Hükûmet Programı'nın aynen uygulanabilmesini diliyoruz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA