Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

'Filistin Devleti' hayırlı olsun

Filistin'in Birleşmiş Milletler'deki 'gözlemci kuruluş' olan statüsünün, 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsüne yükseltilmesi, 9 hayır oyuna karşılık 138 ülkenin evet oyu ile kabul edildi. 41 ülkenin çekimser kaldığı oylamada, 'hayır' oyu kullanan ABD ve İsrail -çok küçük ada devletleri haricinde- yalnız kaldı. Yani, Filistin'in üye olmayan gözlemci devlet statüsü, çekimser ülkelerin de aleyhte düşünmediği farz edilirse, bütün dünyanın ortak arzusu hâline geldi.
Artık, bundan sonra kısa zamanda Filistin'in 'tam üye' sıfatına yükseltilmesi için fazla beklenmeyecek ve 'Filistin Devleti' BM'nin üyesi sıfatıyla, birkaç istisna dışında, bütün dünya ülkeleri tarafından tanınacaktır. Bu merhaleyi takiben de son yüzyılda ezilen ve zulme mâruz kalan Filistin Arap Halkı, Doğu Kudüs'ün başkenti olacağı devletine ve hürriyetine kavuşacaktır.

***

Bu hayırlı gelişmelerdeki en büyük rolü Türkiye oynamıştır. Cumhurbaşkanıyla, Başbakanıyla, Dışişleri Bakanıyla Türkiye, Filistin halkına ve Filistin Devleti'ne sahip çıkmıştır. Filistinli kardeşlerimiz, Abdülhamid Han'dan sonra ilk defa Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerini kucakladığını ve net tavır aldığını görmüşlerdir.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM Genel Kurulu'nda yaptığı tarihî konuşmasında, 'tarihî bir hatânın düzeltilmesi' gerektiğini vurgulamıştır. Filistin'in BM temsilcisinin, Türkiye'nin bu durumunun Kudüs'teki mâbetlere altın harflerle yazılacağını söylemesi de Erdoğan ve Davutoğlu'nun ne derece tesirli ve derinliği olan bir dış politika ufkuna sahip olduğunun somut bir delilidir.
Bundan sonraki dönemde, İsrail-Filistin uyuşmazlığının çözümü -ABD'li diplomasi çevrelerinin görüşlerinin aksinekolaylaşacak ve Ortadoğu'da barış ve huzurun tesisi sağlanacaktır.
İsrail, İran ve Arap Âlemi arasında barışın kurulması için Türkiye'yi ve Erdoğan'ı önemli görevler beklemektedir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA