Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

Hocalı katliamı ve Ermeni mezalimi

Tarihte Türkler kadar haksızlığa ve zulme mâruz kalan, zaman zaman etnik temizliğe ve soykırıma uğrayan bir başka millet yoktur. Türk Milleti, tarih boyunca en fazla zulüm gören, mağdur ve mazlum olan bir millettir.
Evet, bir 'Ermeni Mezalimi' vardır. Fakat iddia edildiğinin aksine, zulmü, soykırımı yapanlar, İngiliz, Fransız ve Amerikalılar'ın tahrikiyle Rusların desteğinde Ermeniler; zulme, soykırıma uğrayanlar da Türkler olmuştur. Bizim vatandaş sıfatıyla bağrımıza basarak kaynaştığımız Ermeni kardeşlerimiz alınmasınlar ama Ruslarla işbirliği hâlindeki Ermeni komitacıları, 1.5 milyon Türk'ü soykırıma tâbi tutarak işkenceyle öldürmüşlerdir.

***

Osmanlı'nın Revan Vilâyeti'nin büyük kısmı bugünkü Ermenistan topraklarıdır. Sadece Revan'da Türkler üzerinde uygulanan katliam bile, Ermeni komitacılarının Rusların desteğinde gerçekleştirdiği etnik temizliği anlatmaya yeterlidir. 1829'da Rus işgali sırasında Ruslar tarafından yapılan istatistiklere göre, bu topraklarda yaşayan 118.650 kişiden 81.749'unun Müslüman ve 25.131'inin Ermeni olduğu kaydedilmiştir. Revan'daki Müslüman Türk nüfusunun oranı, 1886'da yüzde 59.9'dan 1915'te yüzde 45.5'e düşürülmüştür. Buna karşılık 1917'de hâlâ Ermenistan'ın yüzde 40'a yakın nüfusu Türk'tü.
Ermenistan'da, 1918-1920 arasında, Taşnak Hükûmeti ve Taşnak Ordusu tarafından gerçekleştirilen 'Türk Soykırımı' esnasında, şimdiki Ermenistan'da yaşayan 575.000 Türk'ten 565.000'i soykırıma uğramıştır. Ermeni Araştırmacı Zevan Karkadyan, 'Sovyet Ermenistanı'nın Ahalisi 1831-1931' adlı kitabında bu gerçeği tasdik etmektedir.
***

26 Şubat 1992'de, yani daha dün denilebilecek kadar yakın bir zamanda, Ermeniler tarafından uygulanan 'Hocalı Katliamı/ Soykırımı', Ermeni mezalimini açıkça ortaya koyması bakımından çok önemli bir ibret levhasıdır.
Ermeni ve Rus birliklerinin bizzat katılımıyla silâhsız Azerî Türkleri'ne karşı uygulanan 'Hocalı Soykırımı'nın sorumluları, en azından uluslararası hukukun ve insanlığın varlığını ispat etmek için yargılanmalıdır. Hiç sıkılmadan yüzyıl öncesinin tehcirine soykırım iftirası atanlar, bugün medenî dünyanın gözü önünde 21 yıl önce gerçekleştirilen soykırımın hesabını vermek zorundadırlar.
Hocalı'da 613 kişinin öldürülmesi, 106 kadının, 83 çocuğun ve 70 ihtiyarın işkenceyle katledilmesi, 1001 kişinin yaralanması, 1275 kişinin esir alınması, 8 ailenin ise tamamen yok edilmesi günümüz dünyası için bir insanlık vahşetidir.
Ermeni Gazeteci Daud Kheyriyan 'Haçın Hatırı İçin' isimli kitabında Hocalı katliamını şöyle tasvir ediyor: 'Gaflon denen ve ölülerin yakılmasıyla görevli Ermeni grup, 2 Mart günü Hocalı'nın bir kilometre batısına 100 Azerî cesedini getirip yığdı. Son kamyonda 10 yaşlarında bir kız çocuğu gördüm. Başından ve elinden yaralıydı. Yüzü morarmıştı. Soğuğa, açlığa ve yaralarına rağmen hâlâ yaşıyordu(...) O sırada Tiranyan isimli bir asker onu tuttuğu gibi öbür cesetlerin üstüne fırlattı. Sonra bütün cesetleri yaktılar. O sırada yanmakta olan ölü bedenler arasından bir çığlık işittim...
***

Hocalı Katliamı'nın
yıldönümünde Azerbaycan'daki canlarımızın acısını yürekten paylaşıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA