Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sorular

* S.1.) Evin içindeki tuvaletin yönünün kıbleye yönelik olmaması gerektiği doğru mudur?
C.1.) İslam âlimleri bu konuda hassas davranmışlardır. Bu husus edeple ilgili bir noktadır. Açık arazide küçük veya büyük ihtiyaç giderilirken kıbleye dönmek haram sayılmıştır. Bazı sahabiler bina içinde bunun caiz olduğunu söylerler. (Abdullah b. Ömer, Hz. Abbas, İmam Malik, Şafii bu kanaattedir.) Ancak imkân varsa ve binayı yaparken bu tür ince dokunuşlar mümkünse, ince bir mimariyle bu problem giderilebilir. Ve bina içinde de kıbleye dikkat edilebilir. Hz. Peygamber (s.a.v.) "Ben babanız yerindeyim. Size öğretiyorum. Abdest bozarken -açık arazide- kıbleye ve Kudüs'e karşı durmayın" buyurdu. Ama arada bir duvar, perde varsa zarar vermez." (Ebu Davud, Taharet, 4)
* S.2.) Bende obsesyon -bulaşma- hastalığı var. Elime bulaşmış bir kanın hiç temizlenmeyeceği kanaatim var. Namaz kılamıyorum. Necis diye. Vesvesem var.
C.2.) Aslında sıkıntınızın bir takıntı olduğunu kendiniz söylüyorsunuz. Önce şunu belirtelim. Elinizi yıkadıktan ve kanı giderdikten sonra necaset kalkmış olur. Dinen namaza bir engel yoktur. Takıntı konusunda da kendinizi rahatlatın. Yüce Allah dilediğinin dışında bir şeyin olmayacağını bizim ise tedbirle yükümlü olduğumuzu unutmayın. Takıntınızı tersinden okuyarak, Allah beni temiz yarattı. Beni hiçbir şey kirletemez olarak kurgulamaya çalışın.
* S.3.) İlahi okumak dinen sakıncalı mı? Koro halinde ilahi okumak diğer dinlerden mi geldi?
C.3.) Bunlar gereksiz ve faydasız tartışmalardır. İlahi neden sakıncalı olsun. İlahinin sözleri bize Allah'ı sevdiriyorsa, doğru yola girmemizi sağlıyorsa, güzel öğütler veriyorsa neden sakıncalı olsun. İlahide, şiirde söylenen sözlere dikkat ederiz. Sözlerde şirke ait sözler varsa sakınırız. Koro halindeki ilahilerin tarihi de ta Medine'ye kadar uzanır. Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine'ye girdiğinde insanlar deflere vurarak "Tale el bedru aleyne = Ay doğdu üzerimize" şarkısını koro halinde söylemişlerdi. Olaylara olumlu yönden bakmak daha doğrudur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA