Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

SORULAR

S.1.) Yurtdışında namaz kılmak için -ucuz olduğu için- eskiden kilise olan bir yeri kiralamamız daha uygun oluyor. Dinen bir engel oluşturur mu?
- İhtiyaç halinde namaz kılmak için kiliselerin kiralanmasında dini açıdan herhangi bir sakınca yoktur. Ancak kilisede heykeller varsa, heykele karşı secde mümkün olmayacağı için o bölgeleri birer örtü veya perde ile örtmek uygun olur. (Not: İslam konferansı teşkilatına bağlı İslam fıkıh akademisi meclisinin 1985-1989 yılı kararı da bu şekildedir. Sh.47)
S.2.) Müslümanım. Yurtdışında gayrimüslimin yanında çalışıyorum. Güzel bir iş bulamadım. Domuz eti de satan bir lokantada çalışabilir miyim?
- Bir Müslüman'ın bir gayrimüslime ait lokantada -domuz eti satılıyor olsa da- başka daha uygun bir iş bulamaması halinde çalışması mümkündür. Ancak domuz eti servisi yapmamanız ve kendinize daha uygun bir iş aramaya devam etmeniz gerekir.
S.3.) Kiraya verilen tarımsal olmayan bir arazi veya taşınmazın -dükkânın- değeri üzerinden mi zekât vermem gerekir?
- Kiraya verilen dükkân veya tarımsal olmayan arazilerin piyasa değeri üzerinden zekât verilmez. Bunların elde edilen gelirinden, kiraya verildikten bir yıl geçtikten sonra kırkta bir oranında zekât vermek gerekir.
S.4.) Peygamberimizin evinde ateş yanmazdı diye bir şey duydum. Bu ne demektir?
- Peygamberimiz (s.a.v.) bazen aylarca sıcak yemek bulamazdı. Daha doğrusu bulduğu yiyeceği fakirlerle paylaştığı için yiyecek bir şey kalmazdı. Bu nedenle de yemek pişirmek için ateş yanmazdı. Yoksa Hz. Peygamber'in (s.a.v.) evinde ateş yanmazdı diye bir şey söz konusu olmazdı.
S.5.) Günah işleyen isyankâr sayılır mı?
- Günah işleyen kişi kendi nefsi hava ve arzularını Yüce Allah'ın emirlerine tercih ettiği için Allah'ın sevgisinde kusur işlemiş olur. Zira gerçekten Allah'ı seven kişi günahtan uzak durur. Çünkü sevilen kendisine uyulmasını ister. Ancak kişi günah işlemekle dinden çıkmaz. Bu anlamda isyankâr sayılmaz. Bir diğer açıdan da günahı işleyip Allah'ın emrini dinlemediği için isyankâr grubuna girer. Günahı küçümser veya meşru görürse dinden çıkar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA