Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Gebelere cansız virüs aşısı

Eşim altı aylık hamile. Havaların soğumasıyla birlikte grip mevsimi de başladı. Gribe karşı ne gibi önlemler almamız gerekiyor? T.A./Kahramanmaraş

Grip, hamilelikte hafife alınmaması gereken bir hastalıktır. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi; hamilelik döneminde grip riskinin ve gribe bağlı komplikasyonların arttığını belirtiyor.

DİNLENİP SIVI TÜKETİ
Komplikasyonlar arasında bulunan yüksek ateş ve zatürre; erken doğum riski yaratıyor. Öncelikle bir hekime danışarak cansız virüs taşıyan grip aşısı yaptırabilirsiniz. Ayrıca gripten korunmak için şunları yapabilirsiniz:
Ellerinizi sık yıkayın.
Gripli kişilerden uzak durun, bu dönem öpüşmeyi azaltın. Gebeler grip olduklarında bazı pastilleri, doğal burun temizleme solüsyonlarını ve belli başlı antibiyotikleri rahatlıkla kullanılabiliyor. Ancak hiçbir grip ilacını veya bitkisel/doğal desteği doktora danışmadan kullanmayın. Dinlenin, bol sıvı alın.


***
Kanama asla masum değildir

İki-üç aydır makattan kanamam oluyor. Hemoroid mi, yoksa başka bir nedeni mi var? E.A./Muğla

Rektal kanama (makattan kan gelmesi) asla masum bir sorun değildir. Hemoroidler bu soruna yol açıyor ama kolonda oluşan polipler, bazı yangısal bağırsak hastalıkları, bakteri-virüs enfeksiyonları, ülser-gastrit ve kanser de kanamaya yol açabilir. Kanamanın ne renk olduğuna, ne zaman (ıkınırken mi, yoksa gün içinde siz fark etmeden mi) oluştuğuna, karın ağrısı-ateş gibi başka belirtiler olup olmadığına dikkat edin. Bu bilgilerle mutlaka bir uzmana başvurun. Gerektiğinde kan sayımı, gaytada gizli kan ve kolonoskopi gibi tetkikler ile probleminiz araştırılsın.
***
Bırakmak için asla geç değil

52 yaşındayım ve 20 yıldır sigara içiyorum. Sigarayı bıraksam geç kalmış olur muyum? A.Ö./Elazığ

Sigarayı bıraktığınızda kalp krizi riski 15 yıl içinde hiç sigara içmemiş biriyle aynı olur. Üstelik ilk bir yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır. Ayrıca 10-15 yıl içinde akciğer, pankreas, mesane, serviks, boğaz ve yemek borusu kanserlerinin riski ciddi oranda düşer. İnsan ömrünün 80-90'lı yaşlara dayandığını düşünürseniz, bunlar hafife alınmayacak rakamlar. Sigarayı bıraktığınızda hem daha az hasta olursunuz, hem de daha kaliteli bir hayat yaşarsınız. Kısacası, sigarayı ne zaman bırakırsanız kârdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA