Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Her yaşta egzersize başlanabilir

68 yaşındayım. Arkadaşlarımla yürüyüş yapmaya başlayacağım. Bu yaştan sonra egzersiz yapmanın bir faydası olur mu? Ş.Y./Kütahya

Yapılan bir araştırmaya göre; 65 yaşından sonra egzersize başlamanın pek çok faydası var. Araştırma; orta yaşlardan itibaren düzenli egzersiz yapanların diğerlerine göre yedi kat, sonradan egzersize başlayanların ise dört kat sağlıklı yaşlandığını ortaya koydu.

HASTALIKTAN KORUR
Egzersiz ilerleyen yaşlarda kişiyi depresyon, hafıza kaybı-demans, kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi hastalıklardan koruyor. Egzersiz yapmaya başladığınız andan itibaren olumlu etkilerini görüyorsunuz. Kendinizi yormadan yürüyüş, hafif ağırlık çalışmaları ve denge egzersizleri yapabilirsiniz. Ancak eğer kalp ritim bozukluğu, kontrol edilemeyen yüksekdüşük tansiyon, şiddetli kemik erimesi, baş dönmesi, diyabet gibi bir sorununuz varsa, düzenli bir egzersiz programı öncesinde hekiminize danışın.

Tiroid depresyonla karışabilir

Kendimi bir süredir yorgun ve mutsuz hissediyorum. Antidepresan alabilir miyim? E.A./Antalya

Kendinizi mutsuz, halsiz, bitkin, isteksiz hissetmenizin nedeni depresyon olabilir. Ancak başka bir sağlık sorunu da bu şikayetlere neden olabilir. Örneğin tiroid hastalıklarında ruh hali değişimleri sık görülür. Hipertiroidi (tiroidin normalden fazla çalışması); gerginlik, sinirlilik, yoğun endişe yaratır. Hipotiroidi (tiroidin normalden az çalışması) ise yorgunluk ve depresif hislere neden olabilir. Bazı ilaçların, uyku apnesi gibi problemlerin ve hatta bazı enfeksiyonların da ruh halini etkilediği biliniyor. Bu nedenle öncelikle hekiminize danışıp onun önereceği ilaçları almalısınız.

Beyaz çay mı, yeşil çay mı?

Yeşil çayı biliyoruz. Şimdi bir de beyaz çay çıkmış. Farkları nedir? Hangisi daha iyidir? H.Ö./Bursa

Camelia Sinensis olarak bilinen çay bitkisinden elde edilen yaprakların en saf halini beyaz çay oluşturur. Bunun biraz fermente edilmiş hali yeşil çay, iyice fermente edilmiş hali ise bizim çok tükettiğimiz siyah çaydır. En yüksek antioksidan içeriği beyaz çayda bulunur. Ancak yeşil çay da, oligomerik proantosiyanidin denilen güçlü antioksidanlar içerir. En çok kafein ise siyah çayda vardır. Kısacası antioksidan içerik anlamında beyaz ve yeşil çayı günde iki-üç fincan tüketebilirsiniz. Ara öğünlerde tükettiğinizde metabolizmanız hızlanacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA