Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Hijyen için tek ürüne güvenmeyin

Hijyen için antibakteriyel sabun kullanmayı tercih ediyorum. Geçtiğimiz günlerde antibakteriyel sabunların işe yaramadığını okudum. Bu doğru mu? F.Y./Isparta

Son günlerde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi antibakteriyel el sabunu ve vücut jelleri konusunda bir araştırma başlattı.

ELLERİNİZİ SIK YIKAYIN
Bu ürünlerin; gerçekten mikrop ve bakterileri, su ve sabundan daha iyi yok edip etmediği inceleniyor. Ayrıca bakterilere karşı bir direnç oluşturup oluşturmadığı, hormon dengesini etkileyip etkilemediği de araştırılıyor. Antibakteriyel sabunlarda bulunan triklosan ve triklokarban gibi maddelerin; vücuttaki hormon dengesini bozabileceği konusunda birbiriyle çelişen çalışmalar var. Kısacası, bu konuda henüz beklemedeyiz. Bana sorarsanız; ellerinizi sık sık (istediğiniz ürünle) yıkamanız, hastalık riskini azaltır. Eğer sabuna alıştıysanız, o zaman değiştirmeniz gerekmez. Önemli olan; sadece bazı ürünlere güvenmeyip gereken hijyen önlemlerini almaktır.

Kumarın azı da çoğu da zarar

Eşim sadece keyif için bazı günler kumar oynuyor. Ancak son dönemde eve gergin ve huysuz geliyor. Bir ilişkisi olabilir mi? N.A./Zonguldak

Kumar bağımlılığı; sigaraalkol kullanımı, endişe ve depresyon gibi rahatsızlıklara yol açıyor. Son dönemde yaklaşık 35 bin kişiyi inceleyen yeni bir çalışmaya göre; bu risk, keyif için kumar oynadığını belirtenlerde çok yüksek. Yani kumar, keyif için oynansa da sağlığa zarar veriyor. Bu nedenle son 12 ay içinde kumar oynamayı bıraktığı halde kendisini gergin, sinirli ve rahatsız hissedenlerin yardım alması gerekiyor. Ayrıca aile ve arkadaşlarından kumar oynadığını saklayan, kumar tutkusu dolayısıyla maddi sorunlar yaşayanların da uzmana danışması şart.

Menopoza yeni destek soya

Menopozda kullanabileceğim, hormon etkisi yapan doğal ürünler var mı? C.S./Şanlıurfa

Menopoz geçişinde ve sonrasında vücutta azalan östrojen; ateş basması, terleme, sinirlilik, kalp-damar sorunları, kemik erimesi gibi problemlere neden olur. Bu dönemde hekiminize danışarak, size uygun hormon tedavilerinden (en azından menopoza girdiğiniz ilk yıllarda) yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra soya, kara yılan otu, çuha çiçeği yağı gibi bitkisel östrojenler de şikayetlerinizi bir miktar azaltmakta faydalı olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA