Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Kalp için daha çok lif tüketin

Kalp-damar sağlığı için lifli besin tüketmenin önemli olduğunu duydum; doğru mu? Kalbimi korumak için hangi besinleri tüketmem gerekiyor? A.C./Artvin
Son günlerde Amerika, Avusturalya, İngiltere ve Japonya'da ortak yürütülen bir çalışmanın sonuçları yayınlandı. Bu araştırmaların sonucuna göre; beslenme planınıza eklediğiniz total lif miktarı arttıkça inme, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi kalp hastalıkları riski azalıyor.

ELMA VE YULAF YİYİN
Diyetinize; hem suda çözünebilen lifleri (elma, yulaf, kepek, brokoli, havuç gibi), hem de suda çözünemeyen lifleri (tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu kuruyemişler gibi) eklemelisiniz.

KRİZ RİSKİ AZALIR
Diyetinize ekleyeceğiniz her 7 gram lif, kalp krizi geçirme riskinizi daha da düşürür. Bir büyük armut 8 gram, bir bardak ahududu 8 gram, yarım bardak fasülye 7.5 gram, iki dilim tam tahıllı ekmek 6 gram lif içerir. Her gün ortalama 20-40 gram lif almayı hedefleyin.

BAKLAGİLLER TİROİDİ HIZLANDIRIR
Hipotiroidi hastasıyım. Acaba tiroidi hızlandıracak besin maddeleri var mı? E.L./Erzurum
Tiroit bezinin normalden daha az tiroit üretmesi, yani hipotiroidi sorununda en dikkat etmeniz gereken nokta; tiroit hormonunu nasıl aldığınızdır. Tiroit ilacınızı, aç karnına almanız gerekiyor. Demir veya demir içeren vitaminler, kalsiyum destekleri, alüminyum veya magnezyum içeren anti-asit ilaçları, bazı ülser ve kolesterol ilaçları; tiroit ilacınızın bağırsaktan emilimini bozabilir. Bu yüzden bu ilaçları farklı zamanlarda kullanmalısınız. Omega 3 kaynakları ve baklagillerden zengin dengeli bir beslenme planı; tiroit sağlığınızı destekleyebilir.

SOĞUK HAVA MİGRENİ TETİKLER
Havalar soğuyunca migren ağırlarım artıyor. Soğuk havalar migren ağrılarını etkiler mi? K.S./Neşvehir
Bazı migren hastaları, hava değişimi karşısında daha hassas olabilir. Amerikan Başağrısı Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre; her dört migren hastasından üçü, hava değişiminin migrenini tetiklediğini belirtiyor. Aşırı soğuk-sıcak hava, parlak gün ışığı, yüksek nem seviyesi, çok kuru veya rüzgarlı havalar ile basınç değişimleri; migreni tetikleyebilir. Eğer belli havalarda migren ataklarınızın sıklaştığını fark ediyorsanız, hekiminizin verdiği ilaçları önceden almanız işe yarayabilir. Düzenli egzersiz, kaliteli uyku ve stres yönetimine de özen gösterin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA