Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Yoğurt diyabete iyi geliyor

Yaptırdığım son tahlillerin sonucunda diyabet adayı olduğum söylendi. Şeker hastası olmamak için nelere dikkat etmem gerekiyor? P.G./Kayseri
Pankreas kan şekerini düzenleyen hormonlar salgılar. Bu hormonlardan biri insülindir. İnsülinin salgılanamaması ya da etkisiz kalması sonucu hücrenin enerjisini karşılamak gibi çok önemli bir görevi olan şeker hücreye giremez. Kanda biriken şeker, hücrelere zarar verir.

YÜRÜYÜŞ YAPIN
Şeker hastalığı riski olanların kilo kontrolü yapmaları ve kan şekerini yavaş yükselten (glisemik endeksi düşük) gıdalara yönelmeleri gerekiyor. Düzenli kan şekeri ve hemoglobin A1C kontrolü yaptırmayı da ihmal etmemek lazım. Aşırı şekerli, karbonhidratlı, yağlı ürünlerden uzak durulmalı. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre; yoğurt yemek de diyabet riskini yüzde 28 azaltıyor. Ancak düşük yağlı yoğurdu tercih edin. Haftada en az 150 dakika yürüyüş gibi bir aktivite yaparak insülin direncinizi de düşürebilirsiniz.

GÖZ TANSİYONU TEHLİKELİ OLABİLİR
Anneme göz tansiyonu teşhisi kondu. Göz tansiyonu genetik mi? Test yaptırmalı mıyım? Y.H./Mardin
Dünyada yaklaşık 70 milyon kişiyi etkileyen göz tansiyonu (glokom) körlüğe neden olabiliyor. Glokomda göz içi basıncı yükseliyor, görme hücreleri zarar görüyor. Hastalık sinsice ilerlediği için körlük gelişene kadar fark edilmiyor. Bu nedenle, hastaların yaklaşık yüzde 99'u glokom olduğunu fark edemiyor. Eğer 40 yaşın üzerindeyseniz ya da şeker, metabolik sendrom ve tansiyon hastasıysanız, özellikle de ailenizde glokom varsa; düzenli olarak göz ölçümü yaptırmalısınız.

REFLÜ ÖKSÜRÜK YAPABİLİR
Üç-dört haftadır geçmeyen öksürük şikayetim var. Ne yapsam gideremedim, ne yapmalıyım? A.C./Niğde
Geçmeyen öksürük şikayetinin altında pek çok neden olabilir. Geçirilen grip veya üst solunum yolu enfeksiyonları dışında, astım ya da alerjiler de öksürüğün devam etmesine yol açabilir. Sigara içenlerde, uyku apnesi olanlarda veya bazı ilaçların kullanımında öksürük görülebilir. Mide asidinin yemek borusuna doğru kaçtığı reflü de öksürük nedeni olabilir. Bu durumda öksürük, yemek sonrası veya sırt üstü yatınca şiddetlenebilir. Sıcak çay-bal içmek, evinizin havasını nemlendirmek, hekim önerdiyse buğu yapmak veya öksürük şurubu kullanmak iyi gelebilir. Ancak geçmeyen sorunlarda nedenin bulunması için mutlaka hekime başvurun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA