Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Diyet kaçamaklarına dikkat!

Arkadaşımın diyetinde haftada bir istediğini yeme hakkı var. Ben uyguladım, kilo aldım, neden? R.E./İst
Bazı diyet listelerinde haftada veya 10 günde bir; serbest yemeğe, yani diyet kaçamağına izin vardır. Ancak bu diyet kaçamakları diğer günlerdeki kalori hesabıyla dengelenir. Yani siz hem hafta içi kaç kalori tükettiğinizi- harcadığınızı hesaplamaz, hem de üstüne kaçamak yaparsanız kilo alabilirsiniz. Üstelik uzmanlar bu kaçamakları diyetin her aşamasında vermeyebiliyor. Size özel bir diyet listesi yapmanın avantajı; yaşınıza, cinsiyetinize, metabolizma hızınıza, var olan sağlık risklerinize (diyabet, hipoglisemi, reflü, ülser, yüksek kolesterol-tansiyon gibi) uygun bir beslenme planı almanızdır.

SİZE ÖZEL OLMALI

Başkalarının diyetlerinin size gerçekten uygun olup olmadığını bilemezsiniz. Bence siz arkadaşınızın diyetini kendinize uygulamaktan vazgeçin. Uzman bir diyetisyene giderek sedece size özel bir diyet pdogramı yaptırmanızı öneririm.

Perdeniz yıkanabilir olsun
Aylık bir bebeğim var. Ev akarlarına karşı nasıl korunabilirim? S.D./Antalya
Bahar aylarında mevsimsel alerjilere ek olarak ev akarlarına dikkat etmelisiniz. Yatak çarşafı, yastık kılıflarını ve çocuğunuzun için doldurulmuş oyuncaklarını sıcak suyla yıkayın. Şiltenizi plastik kılıf ve koruyucu ile örtün. Mümkünse halıları kaldırın ya da kısa tüylü olanlarından alın ve filtreli bir elektrikli süpürgeyle haftada bir temizleyin. Yıkanabilir perde ve kolay silinen mobilyaları seçin. Giysileri ve kitapları kapaklı dolaplarda muhafaza edin. Burun akıntısı, hapşırma, göz altı morlukları ve öksürük şikayetleri devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurun.

MİGREN İÇİN DOĞAL ÇÖZÜMLER
Migrenim var, ilaç kullanmak istemiyorum. Doğal ne kullanabilirim? E.Y./Ağrı
Migren ataklarında akut durumlar için özel ilaçlar var. Bazı hastalarda çok sık atak yaşandığında daha uzun süre kullanılan ve önleme amacı taşıyan ilaçlar da önerilebiliyor. Son dönemde Amerika'da bazı medikal cihazlar da migren tedavisi için onaylandı. Ancak tedaviler için mutlaka bir uzmana başvurun. Belki de baş ağrınızın sebebi migren değildir. Hekiminize danışarak butterbur ve feverfew bitkilerini ya da gece 22.00-23.00 arasında alacağınız melatonin desteklerini deneyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA