Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

En masumu bronzlaştırıcı sprey

"Yaza bronz girmek istiyorum. Hangi bronzlaşma yöntemleri daha sağlıklı?" T.M./Ankara
Cilt kanserinden korunmak istiyorsanız hem güneşten hem de solaryumdan uzak durun. Öğlen 12:00-14:00 arası güneşlenmeyin. Güneşe çıkmadan önce ve tüm gün mutlaka güneş koruma faktörlü krem kullanın ve bunu sık sık tekrar uygulayın.

HAPLARA DİKKAT!
Solaryum neredeyse yüzde 97 oranında kanser yapıcı ultraviolet A ışını yayar ve bu ışın 35 yaşın altındakilerde cilt kanseri riskini yüzde 75'lere varan oranda artırır. Bronzlaştırıcı krem, jel veya spreyler ise içerdikleri DHA maddesi ile cilde etki eder. DHA'nın şu ana kadar kanıtlanmış bir zararı yoktur ve ölen cilt hücreleri ile vücuttan atılır. Bronzlaştırıcı haplar ise içerdikleri kantazantin maddesi ile karaciğere zarar verebilir. Dolayısıyla şu an için bronzlaştırıcı spreyleri kullanmanız sağlık açısından daha az riskli görülüyor. Yine de bir cilt doktoruna danışabilirsiniz.

FAZLA C VİTAMİNİ BÖBREK TAŞI YAPAR
"İki ay önce ağır bir grip atlattım. C vitamini alıyorum, bir zararı olur mu?" T.N./Edirne

Tüm vitamin takviyelerinde olduğu gibi C vitaminini de hekim kontrolünde ve belli sürelerde kullanmanız doğrudur. Bağışıklığın düştüğü dönemlerde bir-iki haftalık kür şeklinde 500 mg. C vitamini alabilirsiniz. Sağlıklı yaşlanma reçetelerinde bile vitamin-mineral ve bitki takviyeleri kısa dönemli kür şeklinde verilir. Kaldı ki; C vitamini askorbik asittir ve vücuttan genelde oksalat formunda atılır. Bu madde de böbrek taşına neden olur.

GEREKSİZ ALMAYIN
22 bin kişiyi 10 yıl boyunca inceleyen yeni bir çalışmaya göre, haftada yedi ve daha fazla C vitamini alanlarda böbrek taşı riski iki kat artıyor. Bu nedenle siz hekiminizi dinleyin ve ihtiyaç duymadan C vitamini almayın.

MENOPOZ ŞİKAYETLERİNE ANTİDEPRESAN
"Bir arkadaşım antidepresan kullanıyor ve menopoz terlemeleri çok azaldı. Bu doğru mu?" İ.L./Manisa
Menopozda kadınları sıkıntıya sokan terleme ve ateş basması şikayeti için; hormon tedavileri, black cohosh ve soya gibi bitkisel östrojenler öneriliyor. Meme kanseri veya damar pıhtısı risklerinizi hekiminizle tartarak, menopoza girdiğiniz ilk beş yıl hormon takviyesi kullandığınızda kalbi ve kemiklerinizi korursunuz. Son dönemde bazı antidepresanlar da menopoz şikayetlerini hafifletmek için onaylandı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA