Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Siyasette beklentiler ve cumhurbaşkanı seçimi

Evvelki gün siyasette olumlu gelişmeler cereyan etti. Bunlardan biri, daha önce de belirttiğimiz gibi, ordu mensuplarının TBMM Genel Kurul toplantısına katılmasıydı. Diğeri ise, toplantı öncesinde Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar. Belli ki, 1994'tekine benzeyen olayların cereyan etmesine izin verilmeyecek; DTP'liler, tutuklanıp, Meclis'ten yaka paça götürülmeyecek. Bence, anayasa değişikliğine bile gerek kalmadan, bir yasayla, ülkenin bölünmez bütünlüğüne aykırı fiillerin çerçevesi belirginleştirilirse, konu çözülür. Zaten, anayasanın dokunulmazlıkla ilgili 83. maddesini, CHP itiraz edeceği için değiştirmek kolay olmayacak. Çünkü CHP, ilk günden itibaren, rüşvet, irtikap vs. gibi suçlarda dokunulmazlığın kaldırılmasını istemekte. İktidar mensupları ise, yargının ideolojik tavırlarından çekindikleri için, bu değişikliğe karşı çıkmakta.

***

Deniz Baykal'ın "Cumhurbaşkanını Meclis seçsin" teklifini de, Genel Kurul girişinde Tayyip Erdoğan değerlendirdi ve beklendiği şekilde itiraz etti. Referanduma sunulmuş, halkın tasvibinden geçmiş bir değişiklik söz konusu. Bundan geri dönüş olabilir mi? Kaldı ki, Türkiye, her cumhurbaşkanlığı seçiminde rejim rahatsızlığı yaşadığı için, "Halk seçsin" diye bir düzenleme yapıldı. 2007'de Abdullah Gül'ün adaylığı sırasında vuku bulan hadiseleri hatırlamak bile yeterli. Gazeteciler, Genelkurmay Başkanı'nın peşinden koşuyor, ondan cumhurbaşkanı tarifi alıyorlardı. Yaşar Büyükanıt, "sözde değil, özde laik bir cumhurbaşkanı" istiyordu. "Abdullah Gül olmasın, askere munis gelecek bir isim tercih edilsin" diye, Tayyip Erdoğan'ın çevresi bile harekete geçmişti. "Erdoğan vazgeçti, sen de vazgeç" diye Abdullah Gül'den fedakârlık (!) bekleyenler vardı. 27 Nisan'da, e-muhtıra bile yayınlandı. Kısacası, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi keyfiyeti, bir zaruretin sonucuydu. Bu noktadan artık geri dönüş olmaz. Kaldı ki, "Cumhurbaşkanını halk seçecek" demek, "Erdoğan aday olursa mutlaka seçilir" anlamına gelmez. Aksine, halkın, daha tarafsız görünen adaylar etrafında Erdoğan'a karşı birleşmesi mümkündür.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA