Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Erken seçim yok

Her şey Tayyip Erdoğan ile Deniz Baykal'ın Anıtkabir'de ayak üstü yaptığı sohbetle başladı. İlk gün, bu konuşma, gazetelere, "Erdoğan erken seçim istiyor" diye yansıyınca, doğrusu şaşırmıştım. Henüz atılan adımların meyvesi alınmadan, iktidar partisi niçin seçime gitsin? Ayrıca, erken seçim, önceden haber verilmez, biraz baskın şeklinde yapılır. Nitekim, Erdoğan, yanlış anlaşıldığını söyledi. "Ansızın gelebilir" derken, meğer Kürt açılımıyla ilgili paketten söz ediyormuş; seçimden değil.
Zaten, referandumla onaylanan anayasa değişikliği, genel seçimleri 5 yıldan 4 yıla indirdi; bir sene kısalttı. Sürenin daha da kısaltılmasını mümkün görmüyorum. Sadece, Temmuz 2011 yerine, CHP lideri Baykal'ın da söylediği gibi, mayıs ayına çekilebilir.
Bugünlerde, bazı kamuoyu araştırmalarının sonuçları internette yayınlanıyor. Sonar'ınki, CHP'yi AK Parti'nin ensesinde gösteriyor: AK Parti % 31; CHP % 28.2; MHP % 19.5. (Dün, Haber Türk'te Yiğit Bulut'un yazısına göre, mesafe daha da kapanmış: AK Parti % 30, CHP % 29, MHP % 19) Keşke CHP, bir iktidar değişikliğine imkân verecek kadar güçlenebilse. Keşke, anketlerle iktidar belirlense. Seçimlerden çok önce yapılan anketler, manipülatif olabiliyor. Ama seçimlere yaklaşıldıkça, özellikle son günlerin araştırmaları, neticede bu bir başarı sınavı olacağı için, doğruya yaklaşmaya çalışılıyor.
Bana göre, AK Parti, 2009 mahalli seçimlerine kıyasla oyunu arttırdı. "Reddiyeci" konumundaki CHP'nin ise, ilerlemesi pek kolay değil. Bu yüzden, Sonar'ın sonuçları inandırıcı gelmedi. Ama, 2011'e kadar çok şey değişebilir. Erdoğan-Baykal görüşmesinden, Kürt açılımının unsurlarını ihtiva eden bir paketin yakında Meclis'e geleceği anlaşılıyor. Bakalım CHP'nin tavrı ne olacak? Ve demokratikleşme adımları nasıl bir seyir izleyecek? Ne şekilde sonuçlanacak? Askerlerin yargılanması, yeni kutuplaşmalara, ya da provokasyonlara yol açacak mı? Bugün atılan adımların, seçimlere kadar ne getirip, ne götüreceğini kestiremiyoruz. Diyelim ki, PKK'lıların teslimatı sükûnet içinde geçti... Cuntanın yargılanması başarıyla sonuçlandı. O zaman AK Parti çok puan toplar. Ama bu kaygan zeminde, Türkiye, kutuplaşmaların derinleştiği, kavgaların alevlendiği bir ortama da sürüklenebilir. Önemli olayların başlangıcı olabilecek günlerden geçiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA