Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

AYİM Başkanı Arslan'dan açıklamalar

Dünkü yazımda, Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesine göre, açığa alınan askerler terfi edemez demiş, "Bu durumda, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) 3 generalin terfi etmesine dair kararı nasıl uygulanacak?" diye sormuştum. Mahkeme Başkanı Abdullah Arslan aradı ve "Bizim işimiz sorun çıkarmak değil, çözmek" diye başladı sözlerine. Kararın nasıl uygulanacağına ilişkin görüşünü dile getirdi: "Generallerin açığa alındıkları 22 Kasım'a kadar terfi etmelerine yasal engel yok. Evrak üzerinden terfilerini gerçekleştirirsiniz. Zaten açığa alma işleminin davası devam ediyor; hatırlarsınız 6'ya 4, benim de katıldığım bir kararla, görevden el çektirme konusunda yürürlüğü durdurmamıştık. Terfi bir statüdür. O statüyü, YAŞ kararıyla generaller kazandı. Terfi etseler dahi, açığa alındıkları için göreve başlayamazlar. Göreve başlamaları, ikinci davadaki karara bağlı." Tabii ben de bazı sorular sordum:
Hükûmet, 3 generali emekliye sevk edemez mi?
- Mevcut yasalara göre edemez. Çünkü, generallerin emekli edilmelerine YAŞ karar verebilir. Hükûmet sadece, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları konusunda yetkili.
YAŞ kararıyla Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu, Abdullah Gavremoğlu terfi etti ama, siviller buna karşıydı. Bu yüzden onların terfi kararnamesini yayınlamadılar.
- Biz, YAŞ'taki tartışmaları, kimin hangi fikri savunduğunu bilemeyiz. Elimizde, 30 Ağustos'tan itibaren geçerli olan bir isim listesi var. 3 generalin de içinde bulunduğu bu listedeki isimlerin terfilerine oybirliğiyle karar verilmiş. Ama daha sonra, kararname yayınlanmadığı için, 3 general açısından işlem gerçekleşemiyor. Biz buna menfi işlem diyoruz. Haklarını kazanmışlar fakat, elde edemiyorlar.
Hükûmetin takdir hakkı yok mu? Siz bu hakka müdahale etmiş olmuyor musunuz?
- Ben, İdare Mahkemesi'nin yerindelik kararı vererek takdir hakkına karışmasına muhalifim. Ama YAŞ, takdir hakkını kullanmış, karar çıkmış bir kere; hükûmet bunu uygulamıyor.
YAŞ kararı, mademki bir kararnameyle yürürlüğe giriyor, istişari sayılmaz mı? İcra yetkisi, bu kararnameyi yayınlayan iktidarda değil mi?
- Ben size bir soru sorayım: İstişari olsaydı, anayasal teminat altına alınır mıydı? Ne deniliyor anayasanın 125. maddesinde? YAŞ kararları yargı denetimine kapalı. Ayrıca kararda, "Generallerin terfileri tavsiye ediliyor" diye yazmıyor. "Karar verilmiştir" deniliyor.
Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesinin e fıkrasında, "Tutuklu bulunan, ya da TAHLİYE EDİLMEKLE BERABER KOVUŞTURMA VEYA DURUŞ- MASI DEVAM EDEN veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz" hükmü mevcut. Balyoz davası sürdüğüne göre, nasıl oldu da o generaller terfi ettirildi?
- Bir günlük dahi tutuklama kararı alınmış olsaydı, o zaman, tahliye edilse dahi terfi ettirilmeyeceklerdi. Ama burada, yakalama emri çıkmış, sonra kaldırılmış; tutuklama kararı yok. Olay şöyle cereyan ediyor: Genelkurmay Başkanlığı'ndan o 3 generalin de içinde bulunduğu liste, kararname yazılsın diye Milli Savunma Bakanlığı'na gönderiliyor. O gün, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nden yakalama emri çıkıyor. Bunun üzerine, kararname, Genelkurmay Başkanlığı'na "Bazı generaller hakkında yakalama emri var" gerekçesiyle iade ediliyor. Genelkurmay Başkanlığı, listeden o 3 kişiyi çıkarıp, terfi alan diğerlerinin isimlerini bakanlığa gönderiyor. Bu kararname yayınlanıyor. O sırada yakalama emri kaldırılınca, Genelkurmay Başkanlığı, bu defa 3 generalle ilgili işlemi başlatıyor. Ama terfi kararnamesi yayınlanmıyor. Mahkeme, sanıkları bir gün dahi tutuklasaydı, o zaman 65. maddenin (e) fıkrasına göre, terfi ya da kademe ilerlemesi yapılamazdı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA