Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Mübarek gidici.. Halefi kim olacak?

Hüsnü Mübarek gidici... Çünkü ABD, 30 yıldır istibdatla hükmeden 82 yaşındaki bir diktatörü - ayaklanan kitleler karşısındasavunmayacaktır. Savunmak "maziye vefa" anlamına gelir ki, uluslararası politika, menfaate dayanır. Mübarek, maziyi temsil ediyor.
ABD için en faydalı çözüm, Mübarek'in başkan yardımcılığına getirdiği askeri istihbarat kökenli Ömer Süleyman'ın Cumhurbaşkanı koltuğuna oturması. Ama halk zaten Amerika'yı istemiyor. Dolayısıyla, ABD'ye yakın görünen Ömer Süleyman ile tatmin edilmesi mümkün değil.
Tamamlayıcı bir bilgi: Enver Sedat Nasır'ın, yardımcısıydı. Hüsnü Mübarek de, Enver Sedat'ın. Her ikisi de başkan yardımcılığından sonra başkan oldular. Mübarek muhtemel bir rekabeti önlemek için yardımcı atamadı. Giderayak Ömer Süleyman'ı getirmesi, "kendi rızasıyla mı gerçekleşti, yoksa buna ABD ya da ordu tarafından zorlandı mı?" sorusu soruluyor.
Mübarek "gidici" de, halefi kim olacak? Ömer Süleyman mı, El Baradey mi, Müslüman Kardeşler mi?
Ve son bir soru: Arap âleminde, daha ne kadar - radikal İslam korkusuyla- diktatörlükleri ayakta tutabilirsiniz? Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinde, bol parayla, demokrasi taleplerinin kitlelere sirayet etmesi önlenebiliyor. Ama Mısır, domino etkisinde kalacak ve bölgede yeni dalgalanmalar yaratacak bir ülke görünümünde. Tabii Mısır'daki yönetim değişikliği, halkın talepleri doğrultusunda gerçekleşirse, İsrail de, bölgedeki doğal müttefikini kaybetmiş olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA