Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Hurşit Tolon'un penceresinden

Ergenekon'dan yargılanan Hurşit Tolon hakkındaki iddialar muhtelif. Ama tabii onun da itirazları var. Meselâ, avukatı İlkay Sezer'in üzerinde durduğu çok önemli bir konu: Bütün "suç delilleri", Tolon'un oğlunun evinden çıktığı söylenen ELBA marka 2 CD içinde yer alıyor. Kendi evinde bulunan ve imzasını taşıyan OGATECH marka CD'de ise, -gene avukatının beyanlarına göre-, suç unsuru mevcut değil. Hem Hurşit Tolon'un, hem de oğlunun evinde 129 adet CD bulunmuş; polis hepsini almış, sonra 111'ini şüpheliye iade etmiş. Ama deniliyor ki, adli emanette 18 değil, 21 CD var. Buna mukabil, Ankara Emniyeti, Tolon'un ve oğlunun evinde sadece 125 CD bulduğunu iddia ediyor. Dolayısıyla CD sayısı üzerinde bir mutabakat yok.
OGATECH marka CD'nin içinden çıkan dökümlere baktığımızda, içeriği tespit eden iki rapor arasında farklılık göze çarpıyor. Birinci raporda: "RECEP-1996/ 1997-1997/1998-1998/ 1999-
1999/2000-2000/ 2001-2001/2002-Patlak Ampul
" yazıyor. İkinci rapor ise, aynı delilin muhtevasını şu şekilde ortaya koyuyor: "RECEP-Birinci bölüm-ikinci bölüm-94/02 Belediye ihaleleri-
Ankara (Melih Özay)- Vilayet kararlar-Özcanşemalar.
"
Görüldüğü gibi, birinci raporda tarihler, ikincisinde bölümler mevcut. Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer, iki rapor arasındaki farkın da giderilmesini talep ediyor.
Bazı konuşma tapelerinin değiştirildiği de iddialar arasında. Meselâ Ferda Paksüt ile Turhan Çömez arasında geçen bir görüşme:
Çömez, "Yukarıya çıktık, sizden bahsettik; çok selâmı var" diyor. Ferda Paksüt, "Osman abini nasıl görüyor?" diye soruyor. Tapelerde bu, "Osman abi nasıl görüyor?" diye yazılmış. (Osman Paksüt, Ferda Hanım'ın eşi. Anayasa Mahkemesi üyesi.) "Ni" eki düşünce, "Osman"
Hurşit Tolon'un kod adı gibi sunuluyor.
Çömez'in, Ferda Paksüt ile Tolon arasında "köprü" görevi gördüğü iddia ediliyor.
Bunlar, davanın içeriğiyle ilgili notlar; mahkeme değerlendirecek. Ama Tolon tutuksuz yargılanırken, neden birdenbire tutuklandığını ben şahsen anlamakta zorluk çekiyorum. Şubat 2009'da Tolon'u tahliye eden hâkim, "Konuşmaları cebir, şiddet içermeyen, anayasal haklarını kullanmaktan ibaret" demişti. Tolon, aradan birkaç ay geçtikten sonra tekrar tutuklandı. Oysa ortaya yeni bir delil çıkmamıştı.
Ergenekon, ciddi bir dava. İddianameye göre, Tolon da en önde gelen şüphelilerden biri gibi gözüküyor.
Görevdeyken Tayyip Erdoğan'a karşı çok olumsuz bir tavrı da vardı. Ama tabii ki bunların hiçbiri suç teşkil etmez. Mahkûmiyet için somut deliller gerekli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA