Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Ses kayıtları ve sansür

Meclis Adalet Komisyonu'nda 3. Yargı Paketi'ne AK Partili Bülent Turan ve Hakan Çavuşoğlu'nun son anda verdiği önergeyle bir hüküm eklendi. Daha önce, aleniyet kazanmış ses kayıtlarını haber yapan gazeteciler cezalandırılmıyordu. Kabul edilen önergede ise, "İfşa edilmiş verilerin basın yoluyla yayınlanması halinde 5 yıla kadar hapis cezasının uygulanması" imkânı getirildi. Bu önergenin şapkadan çıkan tavşan gibi son anda verilmesinin arka planında daha önce son 15 günde dailymotion. com'a düşen 3 ses kaydı mı var? Ses kayıtları, Tuğamiral Fatih Ilgar, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak ve Korgeneral Tevfik Özkılıç'a aitti.
Balyoz davasından tutuklu Tuğamiral Fatih Ilgar'a ait olduğu ileri sürülen ses kaydında, sanıkların 2 aya kadar çıkacağı belirtiliyordu: "Bir yasa tasarısı gündemde. Bir-iki aya kadar da çıkar. Gelen bilgiler de emareler de o yönde. O yasayla bizi çıkaracaklar. Bu ülke ya ekonomik krizle ya bir iç savaşla kendine gelecek. Bu iki seçenekten bir tanesi kapımızı çalacak. Ondan sonra dönüş yolu orada başlayacak. Bu bir savaşsa savaş yapacağız. Burada bitmemesi lâzım. Çıktıktan sonra da güzel planlarımız var..."
Balyoz davasının bir başka tutuklu sanığı Tuğamiral Cem Aziz Çakmak'a ait olduğu ileri sürüler ses kaydı:"Bir insanın en zayıf olduğu zaman ne zamandır biliyor musun? Kendine çok güvendiği zaman. Biz de çok güvendik ondan zayıftık. Şimdi de aynı hatayı onlar yapıyor. Allah rövanşını göstermesin onlar için. Çünkü biz bir daha böyle bir hata yapmayız. Umudu hiç bırakmayacağız. Tabii bu daha süreç alacak; daha ne kadar çekeriz bilmiyorum. Ama çok uzun süreceğini sanmıyorum. Bakalım kaç kişiyi bırakırlar, bırakırlar mı? Bir iki sene içinde bu manzara tam tersine dönecek. Bak söylüyorum bunu. Dersin ki 'Bunu bir paşam söylemişti'. Adamlar kaçacaklar. Bu ülkeden kaçacaklar çoğu. Ve rövanşı çok farklı olacak. Çok kişinin canı yanacak... Eğer biz buradan bir çıkarsak bu dışarıdakilerle çok ciddi bir hesaplaşma olacak..."
Ve son olarak 31 Mayıs'ta internete düşen bir ses kaydının Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutan vekilliği ve Muhabere Komutanlığı görevini yürüten Korgeneral Tevfik Özkılıç'a ait olduğu belirtiliyor. Özkılıç, 28 Şubat soruşturması kapsamında 8 Mayıs'ta gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Özkılıç, Balyoz davasından da gözaltına alınmış, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Metin, Özkılıç'ın gizli bir faaliyet yürüttüğü izlenimini veriyor: "Moralinizi bozmayın. Birebir çalışma yapacağız daha sonra. Bilgisayar kullanmayacaksınız. Hiçbir şekilde. Bu gördüğünüz kişiler dışında hiçbir kişi ile haberleşme, görüşme elemanı tanımayacaksınız ikinci bir emre kadar... Cesaret de önemli arkadaşlar. Büyük kararlar bunlar arkadaşlar. İsmet İnönü, Atatürk büyük adamlarmış yani. Büyük kararları vermişler. Hiç acımadan yapmışlar bunu. Biz aslında son derece kararlıyız bu konuda. Vatanımızı milletimizi en iyi şekilde koruyacağımıza, kollayacağımıza, sevdiğimize de inanıyoruz. Bir şeyler de yapılması gerektiğine inanıyoruz... Sıfır bilgisayarlar alın çalışın. Hiç kullanılmamış. Hiçbir zaman internete bağlanmayın. Kurşun kalem ile çalışma yapabilirsiniz o size verilen listelerle. Kurşun kalemle kendiniz not yazın. Hiçbir şekilde çoğaltılmayacak. Hiçbir şekilde bilgisayar ortamına alınmayacak..."

***
Cezaevindeki bazı askerlerin ya da dışarıdaki muvazzafların bir beklenti içinde olduğu anlaşılıyor. Rövanş alma isteği de göze çarpıyor. Bunların gizli kalması mı iyi, yoksa kamuoyunda deşifre olmaları mı? Bu konuşmalar özel hayat kapsamında mütalâa edilebilir mi? Üstelik, zaten dailymotion gibi sitelere düşmesi hiçbir şekilde engellenemez. Oralarda da herkes okur, öğrenir. Ama ulusal medyaya yansıdığı takdirde, daha geniş kitlelere haber ulaşacak ve halkın bilinçlenmesi sağlanacaktır. İki AK Partili milletvekilinin önergesiyle getirilen düzenleme hem sansür mahiyetindedir, hem de halkın kurulan tuzakları görmesini engelleme amacını taşımaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA