Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Anayasa

Türkiye'de yeni bir anayasa yıllardan beri tartışılıyor. Devleti vatandaştan değil, vatandaşı devletten koruyan bir zihniyetin anayasaya hâkim olması isteniyor. Bu konudaki tartışmaların olumlu yansımalarını Nimet Zulal isimli bir genç kızın anayasa hakkında düşüncelerini yazdığı metinde gördüm. Zulal, Özdemir Sabancı Anadolu Lisesi 2. Sınıf öğrencisiyken "Nasıl bir anayasa?" sorusuna cevap aramış. Önce demokrasiyi yorumluyor; eşit vatandaşlık vurgusu yapıyor. Devletin şekillenmesinde vatandaşların eşit hakka sahip olduğunu ABD'li Başkan Abraham Lincoln'ün sözlerini hatırlatarak ifade ediyor: "Demokrasi, halkın, halk tarafından halk için iradesidir." Anayasayı, kişi temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan bir metin gibi görüyor.
12 Eylül Anayasası: Yetersizdir ve oluştuğu siyasi dönemin derin izlerini taşımaktadır. Türk toplumunun önemli bir bölümü, eşitlik ve özgürlüğün sağlanması için anayasanın değişmesi gerektiğine inanmaktadır. Demokratik bir anayasanın hazırlanma sürecinde halk son derece aktif olmalı ve gelişmelerden haberdar tutulmalı.


***
Nimet Zulal'in yazdıklarını okuduk. Onun gibi milyonlarca gencin hayatını etkileyecek ve 7'den 70'e herkesin özlemini duyduğu yeni bir anayasaya bakalım kavuşabilecek miyiz?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA