Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Mehmet Altan'dan mektup

Mehmet Altan'ın fikr-i takibine bayılıyorum. AB ile müzakere sürecinde, hiçbir engel bulunmamasına rağmen, hükümetin açmadığı Rekabet, İhale ve Sosyal Politikalar fasılları üzerinde durmaya devam ediyor. Bana gönderdiği mektupta diyor ki:
"Sosyal Politika ve İstihdam Faslı'nın amacı, 'İstihdamın artırılması, çalışma ve yaşama koşullarının iyileştirilmesi, uygun seviyelerde sosyal koruma sistemlerinin oluşturulması, sosyal ortaklarla diyalog tesis edilmesi, sürdürülebilir bir istihdam yapısı için insan kaynaklarının geliştirilmesi, sosyal dışlanma ve yoksullukla mücadele edilmesi, kadın ve erkekler için eşit fırsatlar sağlanmasını' kapsamakta. Bu faslın açılması geciktikçe, işçiler Esenyurt'ta yanmaya, barajlarda boğulmaya, madenlerde binlerce ton toprağın altında kalmaya, tersanelerde yitip gitmeye devam ediyor.
Rekabet ile ilgili müktesebatın temel amacı, ekonomik aktörlerin eşit koşullarda rekabet edebileceği bir iç pazarın oluşumunu sağlamaktır.
Rekabet rehaveti öldürür... Rekabet dinamizm getirir... Rekabet yaratıcılığı tetikler... Rekabet yeniliğin yolunu açar. Halbuki Ankara, rekabet gücümüzü engelleyeceği gerekçesiyle rekabetten vazgeçiyor.
Kamu ihalesi ile ilgili AB müktesebatı ise 'şeffaflık, eşit muamele, serbest rekabet ve ayrımcılık yapılmamasına' ilişkin genel ilkelerin denetlenmesinin yanı sıra 'AB çapında kamu kuruluşlarının yaptığı ve belirli eşik değerin üzerinde kalan yapım işi, hizmet alımı ve tedarik ihalelerinde ortak özel usullerin uygulanmasını ve ihalelere yönelik şikâyet ve inceleme ile ilgili kuralları' düzenler. İhale faslı açılmadıkça, ülkenin ekonomik kaynakları kötü kullanılır, siyaseten kayrılan gruplar zenginleşir ve depremlerde önce kamu binaları çöker.
AB fasıllarını açmamanın siyasete ve o kurumdan beslenenlere yararı olsa da, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hiçbir yararı yoktur.
Sosyal Politikalar Faslı'nı açmayınca işçileri öldürmeye devam edersiniz... Çelik sektöründeki tekelleri korumak için Rekabet Faslı'nı açmazsanız Türkiye dünya rekabet liginde 60. sıralarda paslanır... Kamu İhaleleri Faslı'nı açmadıkça da kaynakların kullanımını ekonomik akıl değil, siyasal rant belirler... Depremlerde de önce kamu binaları yıkılır."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA