Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Morbid obeziteye ameliyat

Herkes şişmanlıktan şikâyetçi. Ama şişmanlık, sadece bir estetik meselesi değil. Aynı zamanda hayatı da tehdit ediyor. Özellikle "morbid obez" denilen kiloda olanların ömürleri diğerlerine göre 10-15 yıl kısalıyor.
Amerika'da en çok yapılan genel cerrahi ameliyatlarından ilki safra kesesi, diğeri morbid obezite. Yılda 170 bin kişi bu soruna son vermek amacıyla ameliyat masasına yatıyor. Eskiden, kelepçe takılıyordu; bu yöntemin birçok mahsuru vardı. Kelepçe, ya kayıyor, ya iltihaba yol açıyor, ya da mideyi deliyordu. Hastaların % 40'ından daha sonra mecburen kelepçe çıkarılıyordu. Ayrıca kelepçe takıldığında iştah aynen devam ediyor, ama mide küçüldüğü için tıkanıklık hissi yüzünden insanlar yiyemiyordu. Artık yeni gelişen metotlarla karşı karşıyayız. Çok daha güvenli ve netice alıcı.
Yukarıda sıraladığım bilgileri, morbid obezite ameliyatına soyunmuş, bu amaçla bir merkez kurmuş olan 2 genç Türk doktordan öğrendim: Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel ve Prof. Dr. Ahmet Gökhan Türkçapar.
Vücut kitle endeksi 35 ya da 40'ı aşarsa, o kişi morbid obez sayılıyor ve ameliyat gerekli. Kitle endeksi şöyle bulunuyor: Kilonuzu, boyunuzun karesine böleceksiniz. Meselâ 90 kilosunuz; boyunuz 1.82. 90 bölü, 1.82 çarpı 1.82 eşit 27 (morbid obez değilsiniz). 103 kilosunuz; boyunuz 1.70.103 bölü 1.70 çarpı 1.70 eşittir 35.6.Eğer yüksek tansiyonunuz ya da şekeriniz varsa, bu durumda ameliyat gerekli.Ama daha sağlıklıysanız, morbid obez olmak için biraz daha şişmanlamayı bekleyebilirsiniz.
İleri yaşta ameliyat yapılmıyor; 60 yaşın üstünde olmamak lazım. Ameliyatın bir faydası da, şeker hastalığını iyileştirmesi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA