Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

CHP, sürece mesafeli

CHP, Meclis'te bir komisyon kurulmasını istiyordu. AK Parti de, sonunda bunu kabul etti ama CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti'nin önerisinin tüzüğe aykırı olduğunu belirtti. Kafalar karıştı. İşin doğrusunu Hamzaçebi'den öğrenmek istedim. İşte anlattıkları: "AK Parti, barış sürecinin değerlendirilmesi ve gelişmeler hakkında bilgi alınması için bir komisyon kurulmasını teklif etti ki, bu İç Tüzük'e aykırıdır. İç Tüzük'e göre, Genel Kurul toplanır, genel görüşme açılır ve milletvekilleri bilgilendirilir. Bilgilendirme, komisyon kurarak yapılmaz. Bizim, 1 Mart 2013 tarihli bir teklifimiz var: 'Toplumsal barışı sağlamak için, olayları araştırma ve çözüm yolları bulma komisyonu kuralım' dedik. Bu teklifimiz TBMM Başkanlığı'nda bekliyor. Geçen yıl da (31 Mayıs 2012), her partinin eşit temsil edileceği 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulsun' istemiştik. Bu kabul görmedi."
Hamzaçebi'ye "AK Parti mi karşı çıktı?" diye sordum. AK Parti, "Diğer partileri ikna ederseniz olur" cevabını vermiş ama MHP katılmadığından o komisyon kurulamamış.
Acaba AK Parti'nin "Süreci değerlendirecek bir komisyon kurulsun" teklifiyle, CHP'nin 1 Mart önerisi birleştirilmek suretiyle, tüzüğe uygunluk sağlanıp, Meclis devreye sokulamaz mı?
Bu noktada da, CHP Sözcüsü Haluk Koç ile konuşmamdan çıkardığım sonuç: "Artık vakit çok geç." Çünkü CHP'ye göre, "hukuk dışılık" söz konusu. Terör örgütü ve Öcalan muhatap haline getirildi. Eğer 2012'de eşit temsile dayalı bir komisyon kurulabilseydi, mutabakatla oluşturacak Akil Adamlar heyeti herkesle görüşür, gayriresmi olarak İmralı'yı da muhatap alabilirdi. Şu anda CHP, Erdoğan'ın birtakım siyasi beklentiler yüzünden Öcalan'la yakınlaştığını düşünüyor. Nitekim Oslo süreci eylemsizliği getirmiş, ama seçimlerden sonra, daha büyük bir çatışma içine girmişti Türkiye. PKK, verilen sözlerin yerine getirilmediğini ileri sürerek, kurtarılmış bölgeler için devrimci halk savaşını başlatmıştı. Ya bugünkü müzakereler de sonuçsuz kalırsa... Geçmişteki şeylerin tekrarlanmayacağı ne malum? Üstelik PKK ile İmralı açıktan muhatap alındıktan ve meşrulaştırıldıktan sonra, bir daha Batı'nın PKK'yı "terör örgütü" olarak kabul etmesini sağlayamazsınız.
Yukarıda yazdıklarım Haluk Koç'un düşünceleri. Anlaşılıyor ki, CHP, iş bu noktaya geldikten sonra sürece hayli mesafeli bakıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA