Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Başkanlık

Başkanlık sistemi olmasın, yarı Başkanlık sistemi yeter, çizgisine geldi AK Parti. Burada en önemli değişiklik, Anayasa'nın 101. maddesinde yapmak istedikleri düzenleme. 101. maddenin son fıkrasında, "Cumhurbaşkanı seçilenin partisiyle ilişkisi kesilir" deniliyor. Bu ibare metinden çıkarıldığı takdirde, mevcut yetkiler arttırılmasa dahi, Türkiye bir nevi yarı Başkanlık sistemine geçmiş olacak. Biz de, tarafsız cumhurbaşkanı yerine, partili bir cumhurbaşkanına sahip olacağız.
AK Parti milletvekili Prof. Burhan Kuzu, yeni anayasa hazırlanırken, asıl tartışmanın, özgürlükleri genişletme konusunda değil, yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişkileri ve bu organların yetkilerini tanzim ederken çıktığını söylüyor. Anayasa Mahkemesi ya da HSYK üyeleri nasıl atanacak? Ve cumhurbaşkanının konumu ne olacak? Ana ihtilâf, bu noktalarda göze çarpıyor.
Bakalım BDP'nin desteğiyle AK Parti düğümü çözebilecek mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA