Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Masumiyet kaybolabilir

1968 olayları, üniversitelerde "masum talebe eylemleri" biçiminde, bütün dünyayla birlikte başlamıştı. Batı'da bu eylemler sona erdi ama Türkiye'de bütün ülkeyi yıllarca esir aldı; askeri darbelere gerekçe hazırlandı. Bunun sebebini o dönemde tam anlayamamıştık. Bu yüzden kutuplaştıkça kutuplaştık: Sağ ile sol düşman kardeşler haline geldi.
Peki arka planda neler cereyan ediyordu?
Gazeteci Ecevit Kılıç'ın "Özel Harp Dairesi" kitabı aydınlatıyor.
Kılıç, Özel Harp Dairesi'nin Alparslan Türkeş ile birlikte örgütlediği komando kamplarından ve Ülkücü gençlikten söz ediyor: "Militan örgütlenmeye giden Ülkücüler, komünizme karşı şiddeti meşru sayıyordu. 1967'nin yaz başından itibaren komando kamplarını açtılar.
Komando kampları fikri ise, Özel Harp Dairesi'nin ilk başkanı Daniş Karabelen'e aitti. Ülkücüler bu kamplarda eski subaylar tarafından eğitildiler.
"
Sonrası malûm... Solcu gençlikle, Ülkücü gençlik üniversitelerde karşı karşıya geldi, birbirlerini öldürdüler. Sol giderek radikalleşti, şehir ve kır gerillacılığına kalkıştı. Adam kaçırıp, banka soydular.
Tabii o tarihlerde genç subaylar "rahatsızdı"; solcu gençlikle birlikte sosyalist bir devrim yapma hayali güdüyorlardı. 27 Kasım 1970'de, AKM diye anılan Kültür Sarayı yakıldı. Bu tip sabotaj eylemleri 12 Mart 1971 müdahalesinden sonra da yaşandı. 5 Mart 1972'de Marmara yolcu gemisi yakıldı; 28 Haziran 1972'de Eminönü araba vapuru batırıldı. Ecevit Kılıç'a göre, faili meçhul kalan bu sabotaj eylemleri kontrgerilla tarafından gerçekleştirildi; yani Özel Harp Dairesi. Kılıç bu iddiasını, Kültür Sarayı yangını sırasında Emniyet Amiri olan Recep Ordulu'ya dayandırıyor.
Ordulu, 4 Mayıs 1997'de, Gazete Pazar'a verdiği röportajda şöyle demişti: "Mesela AKM yakıldı. Öyle olaylardı ki, sağ mı, sol mu bulamıyorduk. Binayı yakanlar MİT kökenliydiler."
Ordulu, Hiram Abas'ın da adını vermişti.
Her şey, Gezi Parkı'yla başlayabilir. Ama sağduyulu davranılmazsa, geçmişte olduğu gibi, bütün yurdu kaplayan ve ülkeyi derinden yaralayan hadiselere sebebiyet verebilir. Daha şimdiden mesele "yeşili koruma" amacından farklı noktalara savruldu.
Dikkat!!!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA