Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Halk, başkanlık sistemine karşı

Başkanlık sisteminin bir daha gündeme gelemeyeceği ileri sürülüyor. Zira, zaten otoriterleşmeye karşı bir tepki duyulurken, bir de AK Parti'nin istediği gibi geniş yetkililerle donatılmış bir başkanlık sistemine geçilirse, tek adam eğiliminin derinleşeceğinden endişe ediliyor.
Bilgesam'ın yaptığı araştırmada başkanlık sistemiyle ilgili sorular soruldu:
Başkanlık sistemini tercih edenler % 32, parlamenter sistem diyenler % 62.9. (AK Partililerin sadece % 55'i başkanlık sistemini onaylıyor; % 44.7'si karşı.)
Başkanlık sistemi yeterince tartışılmadan topluma benimsetilmeye çalışılıyor: % 77.5.
Başkanlık sistemi AK Parti'nin gücünün devam ettirilmesi için gündemde: % 63.1.
Parti içi demokrasinin zayıflığı ve tek adam kültürü, başkanlık sistemine geçilmesi durumunda Türkiye'yi otoriter bir yönetime götürür: % 65.8.
Bilgesam anketinde ortaya çıkan çoğunluğun görüşüne ben de katılıyorum. Parlamenter sistem devam etsin; gerekirse AK Parti tüzüğündeki 3 dönem şartı kaldırılsın.
Mamafih, bunun kaldırılmasının başka sakıncaları olabilir. Her şeyden önce Erdoğan, kendi belirlediği bir ilkeden vazgeçer mi? Ayrıca, uzun iktidar dönemleri yıpratıyor; yönetimdeki kişilerin şahsiyetleri üzerinde olumsuz tesirler yaratabiliyor. Bu yüzden Erdoğan, zirvedeyken aktif siyasetten ayrılıp, halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olmak isteyebilir.
Birkaç ay daha sabredersek, hangi istikamette karar vereceğini göreceğiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA