Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yaşananların bugün acısı çıkıyor

Ergenekon kararlarını değerlendirirken, mutlaka geri dönüp, geçmişteki olayları hatırlamakta fayda var. Türkiye, olağan demokratik bir dönemde, yaşanması mümkün olmayan hadiselerle karşı karşıya kaldı ve medya o tarihte iyi bir sınav veremedi. O zaman gazeteciler dik dursaydı, belki bugün daha itibarlı bir konumda bulunurlardı. 28 Şubat sürecinde askere boyun eğildi; bugün de siyasi iktidarın isteklerine ram oluyorlar.
Buna rağmen, dün ile bugün arasında mutlak bir paralellik kurarak "O zaman, askeri vesayet mevcuttu, şimdi de sivil vesayet var" deyip, sivil diktadan söz edenlere katılmıyorum. Her şeyden önce vesayet, halkın üzerine basarak, onun iradesine sahip çıkarak, vasi sıfatıyla söz söylemek ve siyaset belirlemektir. 28 Şubat'ta bu yapıldı. Bugün ise, iktidar demokratik yollarla geldi ve devleti yönetiyor. Milli iradeyi temsil ediyor. Burada ancak, bir güç zehirlenmesinden, bir otoriterleşmeden söz edilebilir.
1997, 1998 ve 1999'a ait 3 manşeti paylaşmak isterim:
* 12 Haziran 1997 tarihli brifing... Asker, "Gerekirse silâh bile kullanırız" dedi: "Devlet işgal altında. Siyasi İslâm adı altındaki irtica, Türkiye Cumhuriyeti'ni açıkça yıkmaya çalışıyor. Önemli birçok devlet kadrosu irticaın eline geçti. Tehdit büyük boyuttadır. Memleketini seven hiç kimse tarafsız kalamaz. Anayasa ve Türk Silâhlı Kuvvetler Kanunu, bize anayasal rejimi koruma ve kollama görevi vermektedir. Bu çerçevede TSK, durumdan vazife çıkartmaktadır."
* 22 Nisan 1998: "Tayyip'e şok ceza... Siyasi hayatı bitebilir; muhtar bile olamaz. Belediye Başkanlığı düşecek."
* 3 Mayıs 1999: "Tahrik tutmadı... Kavakçı TBMM'ye türbanla geldi ama yemin edemeden ayrıldı. Demirel 'Bu bir provokasyondur' dedi. Ecevit, 'Bu hanıma haddini bildirin' diye konuştu."

***

Dün, haksızlıklara çanak tutulmasaydı, bugün, haksızlık yaptığı için hükümeti eleştirenleri kamuoyu samimi bulacak ve onların sesine daha fazla kulak verecekti. AK Parti taraftarı kalemler de, bu kadar sertleşmeyecekti. Medyada gerçek bir savaş yaşanıyor. Herkes birbirine bel altından vuruyor. Oysa cepheleşmek iyi değil. Yarar da sağlamaz. Anlayamadığım konu, aynı tabana hitap edip, müşterek değerleri paylaşanların da birbirine düşmesi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA