Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

"Değerli yalnızlık"

Türkiye'nin dış politikada "Değerli yalnızlığı" devam ediyor. Erdoğan, bir yandan Batı'ya, bir yandan da Müslüman devletlere çatıyor; hepsini kınıyor.
"Değerli yalnızlık" meselesini, Başbakan'ın Başdanışmanı İbrahim Kalın, 31 Temmuz'da Twitter'da dile getirmişti: "Türkiye'nin Ortadoğu'da yalnız kaldığı iddiası doğru değil. Ama bir eleştiri söz konusuysa, bu değerli bir yalnızlıktır" demişti.
Kalın, daha sonra açıklama yaptı. Türkiye'nin yalnızlığı bir politika olarak benimsemediğini, yalnız kaldığı iddiasının başkalarından kaynaklandığını, ülkemizin sergilediği ilkeli duruş adına "Değerli yalnızlık"tan bahsettiğini söyledi.
"Değerli yalnızlık", tabii ki bir dış politika tercihi değil ama maalesef, bir vaka olarak önümüzde duruyor.
Kalın'ın bu benzetmeyi, bir zamanlar Büyük Britanya'nın dış politikada tavrını tanımlamak üzere kullanılan "Splendid İsolation" teriminden esinlenerek yaptığı anlaşılıyor. Gerçekten de 19. asırda, Avrupa'daki çatışmalardan uzak duran İngiltere, sömürgeleriyle ilişkilerini tahkim etmeye, onlarla serbest ticareti geliştirmeye odaklanmıştı. Bu sayede de, çok güçlendi. Görüldüğü gibi, bugünkü Türkiye'nin halinden hayli farklı bir durum söz konusuydu. Bizim yalnızlığımız, bize güç katmıyor, aksine ülkemizi çatışmaların içine doğru çekiyor. Ve gücümüzü azaltıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA