Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Bebek Ambassador'da BDP'lilerle buluşma

Zaman zaman BDP yetkilileriyle bir araya gelip barış sürecini konuşuyoruz. Cuma akşamı, Sedat Ergin'in davetlisi olarak Bebek Ambassador'da buluştuk. Merak ettiğimiz soruları kendilerine yönelttik. Toplantıya, Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak katılmıştı. Altan Öymen, Kadri Gürsel, Ahmet Hakan, Nuray Mert, Aslı Aydıntaşbaş, Oral Çalışlar, Amberin Zaman gazeteci kadrosunu oluşturuyordu.
Edindiğim izlenimleri aktaracağım:
Barış süreci kolay kolay sona erecek gibi değil. Elbette pürüzler var ama çatışmasızlık halini devam ettirme iradesi de göze çarpıyor.
Öcalan tam olarak ne istiyor? Diyalogdan müzakereye geçilmesini. Yani, görüşmenin niteliğinin artmasını. Bir yıldır konuşuluyor; bu boşa gitmedi. Karşılıklı bir güvenin oluşmasına yol açtı. Müzakereye dönüşmesi için, Öcalan'ın dış dünyayla (Kandil'le, sivil toplum kuruluşları ve medya mensuplarıyla) temas etmesi gerekiyor.
Öcalan MİT heyetine bu taleplerini iletti. Ayrıca, müzakere safhasına geçildiğinde tarafsız kişilerden oluşan bir İzleme Heyeti'nin kurulması gerektiğini de vurguladı. "Silâh siyasetin bir aracı olarak kullanıldı yıllarca. Madem silâhlar bırakıldı, siyaset yapmak için yeni araçlar sunulmalı." Bunun anlamı, tecrit halinin sona ermesi. Temas yollarının açılması.
- İmralı'yla MİT hangi sıklıkla görüşüyor?
- Ayda ortalama 2 dersek, 24-25 toplantı yapıldı.
Görüşmelerin daha nitelikle hale geleceği sözünü hükümet vermiş. Ayrıca Öcalan, kendisiyle görüşülmesini, BDP heyetinin adaya gidip gelmesini önemsiyor; bunu kolay elde edilmiş bir kazanım olarak görmüyor. Ama müzakereye geçilmediği takdirde, bu iş kendiliğinden sona erebilir.
Meselâ Gültan Kışanak şunu söyledi: "Diyalog, güveni arttırmak için başlar. Yavaş yavaş büyük adımı atacak noktaya gelinir. Ama hükümet sürekli patinaj yapıyor. Daha ileri bir safhaya geçemiyoruz. Öcalan durumu, yerinde sallanıyor fakat ileriye gidemeyen rodeo atlarına benzetti."
- Peki Öcalan hükümetin niyeti konusunda ne düşünüyor?
- Her görüşmede umudu azalıyor. Ama vazgeçen bir hali yok; ısrar ediyor. - Kandil'den gelen ve sürecin bittiğini açıklayan sözler neyin nesi?
- Bu açıklamalar, süreci bitirmek için değil, müzakereye evrilsin diye yapılıyor. Zaten beklenen ileri adımlar atılmazsa, Öcalan 'Benden bu kadar' deyip kenara çekilebilir.
- Demokrasi paketi hakkında düşünceler...
- Paket, karşılıklı uzlaşmayla ortaya çıksın istendi. Öcalan bunu MİT heyetine de ifade etti. Ama tek bir madde bile bizimle paylaşılmadı.
- Erdoğan'ın bu tavrı kendi kamuoyunun fazla bir tepki vermemesini sağlamak için olabilir mi? Bu yüzden mi BDP'ye karşı mesafeli davranıyor ya da İmralı'ya gidecek BDP heyetini kendisi belirliyor?
- Kısmen bundan olabilir.
- AK Parti'nin, barış sürecini, seçim öncesi akan kan dursun, siyasi avantaj sağlayayım düşüncesiyle, taktik amaçlı başlattığını mı düşünüyorsunuz?
- Hayır...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA