Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yasadışı dinleme

İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın yerine Engin Dinç atanır atanmaz, bir çalışma başlattı. Daire'nin envanterinde gözükmesine rağmen bulunamayan bazı teknik malzemelerin izinin sürülmesi için müfettiş talep etti. Gazetelere, eski ekibin, kişileri dinlemeye yarayan birtakım araçları beraberinde götürdüğü haberleri yansıdı. Bu cihazların kendilerini mobil telefon şebekesine, "baz istasyonu" olarak tanıtma özelliğinden söz ediliyor; iletişim söz konusu cihazlar üzerinden geçiyor; aynı zamanda "sanal baz istasyonu"ndan gönderilen sinyallerle, akıllı telefonların mikrofonu verici hale getirilip ortam dinlemesi de yapılabiliyor. Benzer iddiaları, Emniyet Genel Müdür yardımcısı Emin Aslan, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu'nda dile getirmişti (Nisan 2013). Aslan, Komisyon'a, Emniyet, MİT ve Jandarma'da yüksek teknolojiye sahip "sahte baz istasyonu" diye de adlandırılan dinleme cihazlarının bulunduğunu söylemişti. Dinleme birimlerinde kullanılan cihazların 2 yıldır örtülü ödenekten karşılandığını ve envantere kaydedilmediğini de ileri sürmüştü.
Bence yapılması gereken, MİT'in, Emniyet'in ya da Jandarma'nın bu yasadışı araçlara sahip olup olmadığı hususunun bir an önce araştırılmasıdır. "Yasadışı" diyorum, çünkü 2005'te çıkan kanundan sonra, dinlemeler, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) denetiminde gerçekleşiyor. Sahte bir isimle ya da izin almadan, haklı gerekçe göstermeden dinleme yapılırsa, TİB bunu engelleyebiliyor. Sahte baz istasyonu gibi çalışan ve çok ileri teknolojiye sahip olan cihazlar, doğrudan dinleme yapabildiğinden TİB'in denetimini aşıyor.
Demek istediğim şu: Engin Dinç, "Eski istihbaratçılar araçları yüklenip götürdüler" şeklinde bir tartışma başlatmak yerine, gerçekten örtülü ödenekten bu şekilde araçlar alındı mı? Bunlar envantere kayıtlı mı, değil mi? Kayıtlı değilse zaten "kaybolduğu" söylenemez. Ve kişiler beraberinde götürsün ya da götürmesin zaten "yasadışı bir uygulama" söz konusudur. Aynı araştırma, MİT'te de yapılmalıdır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA