Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Çalık, enerji ve telekom için hazırlanıyor!

Haftasonu Malatya'daydık. İki gün boyunca, sabahtan, akşama kadar Malatyalı işadamlarıyla birlikte olma fırsatı yakaladık. Sadece Malatya'daki değil, Türkmenistan'daki en büyük yatıırımlardan birini yapan Çalık Grubu'nun patronu Ahmet Çalık'la da karşılaştık. Çalık, "Batıda kazandıklarımızı getirip, baba ocağı Malatya'ya yatırıyoruz" diyor ve kendi memleketine yaptığı yatırımı her yıl yüzde 30 oranında büyüttüğünü söylüyor.
Aslında Çalık da yeni teşvik yasasından memnun olmamış ama buna rağmen şikayetvari konuşmayı tercih etmiyor. "Herkesi memnun etmek zor tabii. Yapılan iş doğrudur ama eksiklikleri var" demekle yetiniyor. Çalık da Malatya'ya büyük yatırım yapan LC Waikiki'nin patronlarından Vahap Küçük gibi, yeni yatırım yapanlara elektrik ve SSK priminde teşvik sağlanmasının, üretime daha önce başlayanları zora sokacağına inanıyor ve teşvikte bir değişiklik yapılmasını bekliyor. Malatya'da 450 bin metrekare kapalı alanda tekstil ve konfeksiyon üreten Çalık, Zara'dan Calvin Klein'a kadar önemli pek çok markaya milyonlarca dolarlık ihracat yapıyor.

Dünyadaki 100 şirket

Her ne kadar Türkiye'deki tekstil yatırımlarıyla öne çıksa da Çalık, başta Türkmenistan olmak üzere Sudan ve Ukrayna'nın da aralarında bulunduğu bölgedeki müteahhitlik işleriyle 350 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmayı başarmış. Çalık'tan öğrendiğimize göre, bu büyüklük grubu, dünyadaki 100 büyük inşaat şirketi arasında 85'inci sıraya oturtuyor. Çalık Grubu bugün 14 bin kişiye iş sağlıyor. Enerji sektöründe büyümeyi hedefliyor. En son Bursa Gaz'ı özelleştirmeden almışlardı. Ahmet Çalık, şimdiye kadar 50 bin yeni konuta gaz götürdüklerini söylüyor ve önümüzdeki dönemde enerji sektöründe ortaya çıkacak yeni projelerde mutlaka Çalık ismini göreceğimizin sinyalini veriyor. Boğazlardan 120-130 milyon ton petrol geçtiğine ve risklerine dikkat çeken Çalık, önlem alınmazsa İstanbul'un yaşanmaz bir hal alacağını savunuyor ve alternatif projelerden Samsun-Ceyhan projesiyle ilgilendiklerini vurguluyor ancak yabancı ortaklarının ismini sır gibi saklıyor. Tabii Ahmet Çalık'ın ilgilendiği projeler sadece enerjiyle sınırlı kalmıyor.
Türk Telekom da gündemlerinde, ancak buradaki yabancı ortaklarının ismi de şimdilik sır. Tekstil ve konfeksiyonda rekabette güçlü kalabilmek için marka yaratmak yerine 'marka satın almak' konusunda önlerine iyi bir fırsat çıktığı takdirde tanınmış bir markayı bünyelerine katmaya hazır olduklarını da vurguluyor. Sessiz ve derinden büyüyen Çalık Grubu'nun birinci ağızdan ne yaptığına ilişkin son bilgiler işte böyle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA