Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Klasik müziği halka açan isme Kennedy'den ödül

İstanbul'un yabancıların gözündeki cazibesi gözle görülür bir şekilde artıyor. Olunmak istenen rüya şehirlerden biri unvanını alığını geçen gün katıldığım Kennedy Center Vakfı'nın gecesinde bir kez daha anladım.
Davetin verildiği Esma Sultan Yalısı'nın dolduran Amerikalıların tarihle bütünleşen boğazın eşsiz manzarasına hayran kaldıkları aşikardı. Üstüne Coca- Cola Başkanı Muhtar Kent konuşmasında Esma Sultan Yalısı'nın hikayesini de anlatınca büsbütün büyülendi herkes.
ABD'nin itibarlı kuruluşlarından biri olan Kennedy Center Vakfı'nın Uluslararası Sanat Komitesi bu yılki olağan toplantısını İstanbul'da yapmaya karar vermiş. Daha önce Beijing ve Buenos Aires'e de gitmişler. Tabii vakıf sadece İstanbul'da toplantı yapmadı. Kimsenin son ana kadar haberdar olmadığı üç Türk'e de sanata katkılarından dolayı altın madalya verdi.
Gerçek bir sanatsever olan ve katkısını her zaman takdir ettiğim ve çeşitli defalar sütunumda yazdığım Borusan Holding'in ikinci kuşağı Ahmet Kocabıyık, Kennedy Center Vakfı tarafından ödüle layık görülğünü bir ay önce öğrenmiş. Aynı şekilde viyolonsel sanatçısı Cihat Aşkın ve piyanist Cana Gürmen de ödüle layık görülen isimler.
Vakıf son derece ciddi çalışıyor. Bugüne kadar topladıkları paralarla her yıl 11 milyon öğrencinin sanat öğrenimini destekliyor ve 2 bin civarında da kültürsanat etkinliğine sponsor oluyor. Ahmet Kocabıyık'tan sadece o akşam o salonda bululan ABD'lilerin yılda 6 milyon dolar para topladığını öğrendim.
Vakıf, 2005 yılında bu yana ödül vermeye başlamış. 2006 yılında Petersburg'da düzenlenen törende ilk ödülü çift Oscar'lı sinema sanatçısı Olivia de Havilland almış. 2006'da sinema sanatçıları Michael Caine ve Jeremy Irons, 2007'de Çin Kültür Bakanı Sun Jiazheng'e, 2008'de Buenos Aires'te Norma Aleandro, Paloma Herrera ve Mercedes Sosa, Kennedy Center Vakfı tarafından altın madalya ile ödüllendirilmiş.
Kennedy Center Vakfı özellikle genç sanatçıları ödüllendiriyor. Ahmet Kocabıyık gibi isimlerin nasıl seçildiği ise bilinmiyor. Açıkçası bizler masada bunu tartışırken, mutlaka birileri tarafından aday gösterildiği tahmininde bulunduk. Ancak sonra öğrendik ki vakıf adına bir grup kasım-aralık gibi İstanbul'a gelip, ön araştırma yapmış. Bu arada basına son derece kapalılar.
Kuşkusuz, Borusan Filarmoni Orkestrası tek başına ödül almak için yeterli. Klasik müziğin geniş kitlelerce dinlenmesi için müziği demokratikleştirmeye çalışan Ahmet Kocabıyık ile sanat işlerine kendisini adayan kız kardeşi Zeynep Hamedi'nin bu yıl ilginç bir yönteme başvurduğu da gözlerden kaçmamalı bu arada.
İstanbul Müzik Festivali'nin ana sponsoru olan Borusan, bu yıl ki Aya İrini'deki açılış konserini, Cadde Boston sahiline kurulan dev ekran ile canlı yayınladı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA