Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Başkan, Waldorf Astoria'ya yer arıyor

Pek çok ülkeyi altüst eden global kriz başlamadan önceydi. Aralık 2007'de, 81 ülkede 3 bin 500 oteli ile dünyanın en büyük otel zinciri Hilton'un başkanlığına Christopher J. Nassetta getirildi. Önceki akşam 24 saatliğine gelen Başkan Nassetta ile Hilton'da tanıştım.
ABD'li şirket başkanları ve CEO'larında hep gördüğüm tavrı onda da gördüm. İnanılmaz mütevazı ve samimi. "Biliyor musunuz" dedi, "Evet global krizin hemen öncesinde bu grubun başına geçtim ama biz 2008 yılında en yıllardan birini yaşadık. Bizim için süper bir yıldı." Büyüme politikalarından ödün vermemişler ve dünyada 200'ün üzerinde yeni otel açmışlardı.
Evet, 2009 kötü bir yıldı ama rakipler yüzde 17-22 arasında düşüş yaşarken, Hilton'daki düşüş yüzde 14'ler ile sınırlı kalmış ve Hilton sahip olduğu markalara ait yeni 200 otel daha açacağını duyurarak, büyümeye agresif bir şekilde devam edeceğinin vurgusunu yapmıştı.
Hilton da özellikle Çin ve Hindistan'da büyüme planı yapıyor. Ama Nassetta Türkiye vurgusu yapmadan duramıyor: "Bizim en hızlı büyüyeceğimiz ilk beş hatta ilk üç ülke arasında Türkiye var" diyor.
Dünyadaki krizin etkilerinin giderek azaldığını Nassetta da söylüyor. Yılın büyük bir bölümünü seyahatlerde geçiren bir CEO neticede kendisi ve bu yıl tahminlerinden daha hızlı ve güçlü bir iyileşme başladığına işaret ediyor. Ama tabii tahmin edeceğiniz gibi en çabuk düzelme Asya Pasifik bölgesinde ve sonra Türkiye ve Avrupa'da. Nassetta da en yavaş düzelmenin ABD'de de yaşandığını tecrübeleriyle anlatıyor.
Hilton Türkiye'de 55'inci yılını kutluyor ve Başkan Nassetta, Türkiye'deki Hilton otellerinin mal sahibi olan başta Sabancı olmak üzere tanınmış işadamlarıyla bir araya gelerek büyüme planları yapıyor. Şu anda Hilton'un 10 oteli var. Nassetta, "Önümüzdeki yıl bunu ikiye katlayacağız" diyor.
Kuşkusuz Anadolu'nun potansiyelini ilk gören uluslararası zincir Hilton oldu. Mardin ve Şanlıurfa gibi potansiyeli yüksek şehirlerde otel açmaya zamanında karar verdi. Akşam binden fazla davetlinin olduğu 55'inci yıl kutlamasında Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı ile karşılaştım. O da Mardin'de müze yapmanın ne kadar doğru bir karar olduğuna vurgu yaparken, Hilton'un bu şehirde otel açıyor olmasının zamanlamasına dikkat çekti.

Waldof Astoria gelecek!

Nassetta'ya "Türkiye'de böylesine büyüme planı yaparken çekindiğiniz herhangi bir konu olmuyor mu" diye soruyorum. "Bizim için istikrar önemli ve Türkiye'yi istikrarlı bir ülke olarak görüyoruz" diyor. Bu arada Hilton, lüks sınıftaki oteli Waldorf Astoria için de İstanbul'da yer arıyor! Nassetta özellikle İstanbul'un lüks otel sınıfında iyi bir potansiyeli olduğuna inanıyor.

Sabancı niye vakfa bağış istedi?

O akşam Hilton'un pek çok kimse için ne ifade ettiğini en iyi anlatan kişi ise "Hilton ile yaşıtım. Babannem hep sen Hilton'un açıldığı yıl doğdun" diyerek çay partilerinden anılarını anlatan Güler Sabancı oldu. CEO'yla tanıştıktan sonra, "Biliyor musunuz, Hilton'un hepimizin sosyal hayatında önemli bir yeri vardır. Ne çok buluşmaya, iş toplantısına ev sahipliği yaptı bir bilseniz. Çay partilerine annelerimiz nasıl da hazırlanırdı" diye başladı anlatmaya. Sonra da etrafındakilere dönüp, espriyle karışık, "Aaa! Gerçekten Hilton'u reklam yaparcasına anlatıyorum. Bunun için para istemeliyim. Vakfa bağışta bulunun lütfen" deyiverdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA