Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Bakiye koştukça çalışanlar nasıl motive oluyor?

Rüzgârın kızı Elvan'ın ne kadar zor şartlarda antrenman yaptığını, az daha sele kapılacağı haberiyle duyduk. Milli atletimiz Elvan, önceki gün Barcelona'da Avrupa Şampiyonu olup hepimizi gururlandırdığı sırada ben de ultra maratoncu Bakiye Duran'ın güçlüklerle dolu hikâyesini düşünüyordum.
Yolu Siemens ile kesişmeseydi, belki de aklının ucuna dahi geçmeyecekti aslında 'kitap olur senin hayatın' dedirtecek kadar ilginç hikâyesini gerçekten de kitap yapmak! 51 yaşındaki Bakiye Duran, Türkiye'yi uluslararası ultra maraton yarışlarında temsil eden ilk kadın sporcu. Ultra maraton, sporcuların 100 km durmadan koştuğu bir yarış. Bakiye Duran, bu yarışların ilkine Hollanda'da katılmış ve diğer bütün yarışanların sürekli kıyafet değiştirdiği, son derece iyi koşu ayakkabılarıyla koştuğu yarışlarda kötü hava koşullarına rağmen üstündekileri hiç değiştirmeden, 11 saatte parkuru tamamlayarak bir rekoru da kırmış ve 3'üncü olmuş.
Önceki gün Siemens'in Kurumsal İlişkiler Müdürü Özlem Aksoy'la buluştuk ve Bakiye Duran ile yollarının nasıl kesiştiğini ve onun inanılmaz öyküsünü dinledik. Bakiye Duran konuşurken, ben sürekli hayatta karşılaştığımız zorlukları aslında ne kadar büyüttüğümüzü, insanların ne büyük mücadeleler verdiğini düşünüp durdum.
Düşünün ki Duran, Samsun'un bir köyünde dünyaya gelmiş ve aslında kendi deyimiyle, 2 yaşından beri koşuyor. Çünkü işte tarlayla evinin arası birkaç kilometre ve birinin sürekli koşup evden bir şeyler getirmesi gerekiyor ve o hep Bakiye! Okul da yok köyünde. Yani okumak için de Bakiye hep koşuyor, kilometrelerce. 8 çocuklu bir ailenin 5'inci çocuğu olan Bakiye azmiyle öğretmen olmayı başarıyor ve aslında ailesi, okul çevresi hiç hoşlanmasa da onun koşmasından, gizli gizli koşuyor. Hikâye uzun. Bakiye Duran'ın ilginç öyküsünü merak edenler, Sabah Ekler'de Figen Yanık'ın geçen hafta yaptığı röportajı ve 'Bir Ultra Maratoncunun Hikayesi-Cesaret Yalnızdır' isimli Bakiye Duran'ın kendi öyküsünü yazdığı kitabı tavsiye ediyorum.
20 yıldır maraton, 10 yıldır da ultra maraton koşan Bakiye Duran'ı tanımıyoruz. Ne yazık ki onu sporcu olarak da kimsenin desteklediği falan yok. Bir maratondan kazandığını diğer maratonda koşmak için harcayan ve 50'sinde hâlâ iyi derecelerle şahane başarılara imza atan bir Türk kadını Bakiye.
Bakiye hayatındaki tüm zorlukları koşarak aşmış. Özlem Aksoy, Uluslararası Ultra Maraton Birliği Başkanı Malcolm Campbell'in, Bakiye Duran için söylediği şu sözleri aktardı: 'O limitleri aşan bir sporcu. Çok cesur ama maalesef çok da yalnız. Bu yüzden ona 'Ultra maratonun yalnız ve cesur kızı' adını verelim. Yolu açık olsun, siz de ona destek verin.'
Peki Siemens Bakiye Duran'ı nasıl ve neden keşfetti?
Son zamanlarda şirketler çalışanlarını motive etmek ve daha iyi olmalarına yardımcı olmak için ilginç hikâyesi olan konuşmacı davet ediyor. Belli ki şirketlere yönetim gurularından da fenalık geldi. Gerçek insan öykülerinin daha etkin olduğunu düşünüyorlar. İşte böyle bir arayış sırasında karşılarına büyük zorluklardan yılmadan koşarak kurtulan ve müthiş başarılara imza atan Bakiye Duran çıkıyor ve hikâyesiyle benim diyen konuşmacılara taş çıkartıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA