Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

"Tepem attı, gidip AKM'ye dev bir afiş asacağım!"

Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) binin üstünde kadrosu olduğunu biliyor muydunuz? Şu anda AKM kapalı olduğu için, başka yerlerde görev yapmak zorunda olan binin üstünde sanatçı ve yönetici var.
Hayır merak ediyorum içleri nasıl rahat ediyor diye. Niye hiçbiri çıkıp da bir şey söylemiyor. Ne olursa olsun, AKM için fikrini neden beyan etmiyor?
Öğreniyorum ki zaten artık sendika istese de Atatürk Kültür Merkezi'nin birkaç değişiklikle birlikte onarımı için harcanması planlanan 75 milyon lira 2010 Ajansı'nın kasasında yok! Bütçe bir sonraki yıla devredilmiyor. Bu paranın bir kısmı başka projelerde zaten kullanıldı.
Peki şimdi ne olacak? Sanatçılar hiçbir performans yapmadan maaşlarını alıyor. Sendika AKM'ye tek bir çivi çakılmasın diye aylardır ayak diriyor. Taraflar tam anlaştı derken her defasında iş çıkmaza giriyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay
gibi, 2010 Kültür Başkenti Ajansı Başkanı Şekip Avdagiç de vazgeçmiyor. Dün sohbet ettiğimizde bana yine bir toplantı yapacaklarını ve bütün tarafları bir araya getireceklerini söyledi.
Doğrusu nadir bir olay. Anıtlar Kurulu gibi bir projenin onay almasının deveye hendek atlatmaktan bile zor olduğu bir yerde AKM'nin tadilatına onay çıkmıştı. Mete Tapan, projenin ilk haline de daha sonra başta sendika olmak üzere itiraz eden tarafların isteğiyle revize edilen ve restoranın çıkarıldığı son haline de onay vermişti. Ama olmadı, olamadı.
Öğreniyorum ki şu anda artık AKM'de kanunun özüne dönmekten başka çare kalmamış. Yani Kanun zaten normalde 2010 Ajansı'na AKM'yi yapma görevi vermiyordu. Bakanlık yeniliyor yani Ayazağa Kültür Merkezi ve Rahmi Kışlası'nı yapar, AKM'yi yeniler. Bu olurken Ajans, Belediye, İl Özel İdaresi de maddi destek sağlar. Şimdi işte 2010 Ajansı anlaşma sağlandığı takdirde bir miktar fonla destek olacak projeye. Ajans şimdiye kadar gerçekten bu işi dert edinip proaktif olmuştu.
Şekip Avdagiç'i dün gerçekten öfkeli buldum. 'Sanki AKM ile ilgili tek söz söyleyecek kişiler sanatçılar, Mimarlar Odası ve Sendika. Oysa 13 milyonluk İstanbul'da herkesin söz söyleme hakkı var. AKM ile bu tavır yıkılmalı. İstanbul'da vergi veren herkes AKM'deki durumu takip etmeli, süreçlere katılmalı' diyor.
Peki böyle oluyor mu? Tabii ki olmuyor. Birkaç köşe yazarı kararlı bir şekilde yazıp duruyor. Kültür Bakanı Günay ve Ajans Başkanı Avdagiç başta birkaç yetkili uğraşıp duruyor ama bir arpa boyu yol alınamıyor.
Düşünün ki Avdagiç bu kadar çok savunduğu projeyi aslında bir mühendis olarak doğru dahi bulmuyor. Ona kalsa AKM yıkılıp yerine otopark alanı da dahil edilip muhteşem bir opera binası yapılmayacaksa en azından tamamen yıkılıp yerin 6 kat altına inilip , kullanım hacmini büyüterek depreme dayanıklı aynısının yeniden inşa edilmesi doğru ama artık küçük bir onarım için ikna turları atıyor.
Dün sanıyorum onun da tepesi atmıştı. En son konuşmamız şöyle bitti çünkü:
"Arkadaşlarım beni zorluyor. Sonunda gidip AKM'ye ve yorumsuz olarak 'AKM'nin yapımını kim durdurdu' yazan koca bir afiş asacağım!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA