Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

'Güvenli Trafik Projesi' neden seçim vaatlerine giremiyor?

Daha büyük terör olamaz herhalde! Türkiye her yıl trafik terörüne 10 bin canını veriyor. 200 bin kişi de yaralanıyor. Bu rakamları Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi'nden alıyorum. Öylesine dramatik bir noktadayız ki bu korkunç rakamlar bizi dünyada en çok ölümlü trafik kazasının olduğu 10 ülke arasına koyuyor.
DSÖ, dünyada her yıl meydana gelen trafik kazası kaynaklı 50 milyondan fazla yaralanmayı ve 1 milyon 300 bin ölümü, önlenebilir halk sağlığı sorunu kabul etti.
Dünyada meydana gelen trafik kazası kaynaklı ölümlerin yarısı Türkiye, Brezilya, Kamboçya, Çin, Mısır, Hindistan, Kenya, Rusya ve Vietnam'da meydana geliyor.
Ne yazık ki zaman zaman hatırlatılsa da pek çok kimse uymadığı için trafik kazaları en çok aşırı hızdan ve ölümler de emniyet kemeri takılı olmadığı için meydana geliyor. DSÖ ancak yüksek düzeyde siyasi taahhüt, iyi örnek uygulamalarının kazaları büyük oranda engelleyeceğini açıklıyor.
Seçim vaatlerinin havada uçuştuğu şu günlerde ben ne yazık ki hiçbir siyasi liderden 10 bin cana mal olan trafik terörüne ilişkin içimize huzur verecek bir cümle duymadım. Ne yazık ki gündemimiz inanılmaz dolu. Önceliklerimiz çok başka ama işte her gün o kıyamadığımız canlar bu dünyaya alçak trafik terörü nedeniyle veda ediyor.
Düşünün ki sağlık örgütü bile dünyada 15-29 yaş arası grubun hayatına kasteden bir numaralı tehlikenin ölümcül bir virüs ya da hastalık olmadığını, insan eliyle yaratılan trafik felaketi olduğunu duyuruyor. Bundan daha çarpıcı bir açıklama olabilir mi? Üstelik herkes artık biliyor ki trafik kazaları önceden tahmin edilebilir ve engellenebilir! Burada size kazalar nedeniyle ortaya çıkan maddi yükten hiç söz etmiyorum bile.
Peki o zaman ne duruyoruz? Tek umudum 'Güvenli Trafik Projesi' Türkiye'de DSÖ, Sağlık, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığı, üniversiteler ve bir çok STK'nın destek verdiği proje. Ama sanıyorum yeteri kadar bilinmiyor, tanınmıyor. Bence seçim kampanyalarında bir şekilde mutlaka yer alması gereken önemde bir proje bu.
Birleşmiş Milletler, yol güvenliğinde eylem 10 yılını geçenlerde resmi olarak başlattı. Umarım Türkiye'yi yönetenler bu önemli hareketi seçim sonrası öncelikleri arasına alırlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA