Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Nükleer karşıtları Taksim'e çadır kurdu, oturdu!

Kim ne derse desin Fukuşima felaketi sonrası nükleer santral konusunda hepimize bir korku yerleşti. Çünkü dünya daha önce böylesine çaresiz kalmamıştı.
Evet, bir ekonomi yazarı olarak bakınca nükleere karşı olmam beklenemez belki de. Ülkenin ihtiyaçları ortada ve de dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri bu santralları yıllar önce kurarak çok hızlı zenginleşti ve büyüdü. Biz niye geri kalalım ki?
Ama bakın işte sonunda öyle büyük bir felaket yaşandı ki. Bütün ezberler bozuldu. Dünyanın en gelişmiş memleketi Japonya bile nükleer felakete çaresiz kalınca insan da şöyle bir duruyor tabii.
Time dergisinde yer alan habere göre, hala kimse korkudan Fukuşima'daki santral çevresine gidemiyormuş ve bu yüzden de deprem sonrası sızıntı yapan santralde iyileştirme çalışmaları doğru dürüst yapılamıyormuş. Bunun üzerine Japonya'daki 60 yaş ve üstü bir grup emekli mühendis ortaya çıkmış ve radyasyon nedeniyle oluşacak kanser riskinden çekinmediklerini ve gençler yerine kendilerinin buraya gitmek istediklerini açıklamış. Düşünebiliyor musunuz koskoca Japonya'daki durum bu.
İşte bu nedenle Türkiye'de yapılacak olan nükleer santral şimdilerde daha çok sorgulanıyor.

Taksim'e kurulan çadırlar!

Türkiye'deki tepkinin son durağı, geçen hafta sivil toplum örgütlerinin çadır kurduğu Taksim Meydanı oldu. Ne güzel ki herhangi bir müdahale olmamış. Dün eylem yapanlardan biriyle görüştüm. O da şaşkındı. "Resmen meydanda yatıp kalkıyoruz. Nükleer projeler iptal edilene dek burada kalmaya kararlıyız ve herhangi bir müdahale de olmadı" dedi telefonda.
Önceki gün meydanda iki elektrik direğine tırmanmışlar ve "Başbakan'dan cevap bekliyoruz" yazılı bir pankart açmışlar ama ben bu yazıyı yazarken pankarta da müdahale olmamıştı.
Greenpeace, Küresel Eylem Grubu ve Yeşiller'in yanı sıra çadırını kapıp eyleme katılan vatandaşlar da varmış. "Bir Oydan Fazlayız" sloganından söz eden Greenpeace'den Gülçin Şahin şöyle diyor:
"Yalnızca bir oya dolayısıyla bir rakama indirgenmiş insanlara, nükleer gibi tüm nesillerin hayatını etkileyecek bir konuda oy vermekten fazlasını yapmaya çağırıyoruz."
Şu anda AK Parti, CHP ve MHP'nin seçim bildirgelerinde nükleer santral yer alıyor. Bence en güzeli nükleer konusunu, Fukuşima sonrası aceleye getirmemek ve herkesi ikna edecek çözümlere odaklanmak. Ben kendi adıma hala önceliğimizi yeterince kullanamadığımız güneş ve rüzgara vermememiz gerektiğini düşünüyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA