Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Nejat Eczacıbaşı'nın bu ülkeye en değerli armağanı!

Önceki akşam İstanbul'da etkisinden hala kurtulamadığım muhteşem bir konser izledik. Venezüella'da gençleri hem yoksulluktan çekip çıkaran hem de suç oranlarını azaltan El Sistema'nın kurucusu ekonomist, piyanist ve besteci Jose Antonio Abreu'nun girişimiyle bugünlere gelen efsane şef Gustova Dudamel yönetimindeki Simon Bolivar Orkestrası, 4 günlük turnesinin son konserinde Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'ni dolduran dinleyicilere unutulmaz bir konser verdi.
Böylesi çok ender olur. Alkışların hiçbirinde yerinde oturan dinleyici göremedim.
Her biri kim bilir hangi zor hayat şartlarından çıkarılmış olan gencecik müzisyenler Batı Yakası Hikâyesi'nden Mambo'yu dans ederek çalarak akıllarda iz bırakacak bir kapanışa imza atıp ülkelerine döndüler.
İşte bu konserin ardından düşündüm ki bu ülke Nejat Eczacıbaşı'na ne kadar teşekkür etse azdır. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın kuruluşuna öncülük etmekle kalmayıp, bugüne kadar en büyük desteği vererek, Türk sanatseverlerin hayalini bile kuramayacağı pek çok değerli sanatçı, film, orkestra ile buluşmasının kapılarını açtı.
Kardeşi Şakir Eczacıbaşı'nın ölümüne kadar üstlendiği İKSV Başkanlığı görevini şu anda oğlu Bülent Eczacıbaşı yürütüyor.
İKSV'ye grup olarak tek başına önemli bir parasal destek koymuş olsa da Bülent Ecçzacıbaşı vakfı başka bir yere taşıdı.
İKSV bugün öyle bir hale geldi ki başta Borusan, Sabancı Grubu'ndan örneğin Akbank, Doğuş'un lokomotifi Garanti Bankası ve de bireysel desteğiyle öne çıkan Selahattin Beyazıt gibi isimlerin büyük desteğini almaya başladı. Yani kimse "Bu vakfı Eczacıbaşı Ailesi kurdu, biz kendi vakıflarımızı sadece destekleyelim, bize ne İKSV'den" demedi ve kolektif ruh Türk izleyicisine, sanatseverine birbirinden güzel festivallerle döndü, herkesi memnun etti.
Müthiş bir sosyal sistem olarak anlatılan ve yoksulları üreten bireyler haline getiren El Sistema şu anda Türkiye'nin gündemine girdi. Kurucu Abreu, İKSV'nin girişimiyle Edirnekapı Orkestrası'nı dinlemiş ve Türkiye'de El Sistema'yı oluşturacak yeterli donanımın olduğunu söylemiş. Umarım İKSV böyle bir projeye öncülük eder.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA