Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Hong Kong merkezli vakıf vereceği ödül için neden İstanbul'u seçti?

Türkiye'deki koleksiyonerlerin çağdaş sanata gösterdiği ilginin yabancı sanat otoritelerini hızla harekete geçirdiği günleri yaşıyoruz.
Düşünün ki bu hafta içinde katıldığım Açık Kapı Sosyal Sorumluluk Derneği'nin gecesinde, gelir elde etmek için sadece resim ve fotoğraf satışının yapılması yeterli oldu.
Açık artırmaya sunulan 29 sanat eseri, Damien Hirst ve Tracy Emin gibi tanınmış sanatçılara ev sahipliği yapmasıyla tanınan Londra merkezli ünlü galeri White Cube'tan Sergiler Direktörü Tim Marlow, Saatchi Galeri Direktörü Philly Adams, Ali Akay ve Başak Şenova gibi uzmanlar tarafından seçilmişti.
Hal böyle olunca, sanat dünyasının yeni ve en çarpıcı mekanlarından biri haline gelen Alber Elvaşvili'ye ait Hasköy İplik Fabrikası, sadece cemiyet hayatının değil, iş dünyasının da sanata meraklı temsilcileriyle dolup taşmıştı o akşam.
Açık artırmayı Sotheby's yönetiyordu ve işin ilginç yanı, Hong Kong ve Londra'da yerleşik kâr amacı gütmeyen Sovereign Art Foundation, ilk kez Türkiye'de bir sanat etkinliği yapıyordu. Belli ki Türkiye'de çağdaş sanata olan büyük ilgi onlara da cazip geliyordu. Vakıf, 8 yıldır dünyanın belli başlı şehirlerinde Asya Sanat Ödülü, Avrupa Sanat Ödülü ve Avrupa Sanat Ödülü vermiş. İstanbul'da o akşam, Avusturyalı sanatçı Kamen Stoyanov'un, 'Guys, This Is Not LA, But It Is A Cool Place Too!' isimli fotoğrafını hem bu ödüle layık gördü hem de 25 bin euro ile ödüllendirdi.
Özetle Türkiye'den Evren Karayelo Gökkaya, Burak Delier, Cevdet Erek, Deniz Uster, Cevdet Erek ve Genco Gulan'ın da aralarında bulunduğu 29 yükselen sanatçının eseri açık artırmayla satıldı.
Geceden elde edilen gelirin büyük bir kısmı, Açık Kapı Derneği'ne bırakılırken, yükselen sanatçıların eserleri de kendilerini dünyaya tanıtacak olan önemli bir kapıdan geçmiş oldu.
Oturduğum masada o akşam Oya Bülent Eczacıbaşı ve Eczacıbaşı Holding CEO'su Erdal Karamercan ve eşi Burçin Karamercan da vardı. Bülent Eczacıbaşı ve Oya Eczacıbaşı bir iki eseri beğendi ve sonunda Bülent Eczacıbaşı, Evren Karayelo Gökkaya'nın 'isimsiz' adlı İstanbul'u resmettiği eseri satın aldı.
Diğer masalardan da özellikle iş hayatında isimlerini daha çok duymaya başladığımız yeni bir çok isim de sanat eserlerine büyük ilgi gösterdi, nitekim eserlerin hemen hepsi satılması beklenen fiyatlara ve hatta üstüne yeni sahibini buldu.
Şeli Elvaşvili, Merve Gürsel, Nevbahar Koç, Serra Taşkent, Sevgi Toprak Tunga, Suzan Keleş, Suzan Yılmaz, Zeynep Üstünel, Berrin Yoleri, Burçak Sayıgan, Didem Kurdoğlu gibi iş hayatından ziyade vakıflarda etkin kadınların kurduğu Açık Kapı Derneği'nin, Bahçelievler Şeyh Zayed Çocuk Yuvası'nda Koruyucu Ruh Sağlığı Projesi'ni gerçekleştirmişti.
Pilot projeydi. Bugüne kadar dernek,bu tarz etkinlikler yaparak topladığı paralarla projeler üretmiş ve 1000 çocuğun ruhsal gelişimine katkı sağlamayı başarmış, şimdi gelecek olan gelirle bu projeyi Türkiye çapında yaygınlaştırmak istiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA