Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde neleri beğendim?

Şiddete maruz kalan kadınlarımızla ilgili ne yazık ki karnemiz hiç iyi değil. Sadece bu bile 2012'de Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün kutlandığı 8 Mart haftasında hepimizi buruk yapmaya yetiyor.
O nedenle ben size bugün "emekçi kadına" yönelik projelerden söz etmek istiyorum. Neyse ki kadını eve ve aslında ekonomik bağımsızlığı olmadığı için de şiddet de içeren korkunç şartlar içinde yaşamaya mahkum eden talihsiz durumdan çıkartabilecek çabalar var.
Bu hafta masamın üstündeki zarflardan birinden kumaştan el yapımı, kalem ucu özenle iğneyle işlenmiş ve kalem için ayrı bir cep yapılmış zarif bir kalem kutusu çıktı. Yanında da bir mektup. 2009'dan bu yana Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde kurulan Çok Amaçlı Toplum Merkezi'ndeki (ÇATOM) kadınlara kültürel, sosyal ve mesleki eğitimler veriliyor ve bu güzel projeye de Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri önderlik ediyor. K
adın ve çocuklara yönelik eğitimler, gelir getirici ve katın istihdamını destekleyici programlar, çocuk okuma odaları da dahil olmak üzere 3 yılda tam 5 bin kadına ulaşmışlar. Merkeze devam eden 20 genç kızın eğitimlerini tamamlamaları için ilköğretim, açık lise ve üniversiteye yönlendirmişler. Okuma odalarında ise 80 çocuğa sağlıklı bir çalışma ortamı sunmuşlar.
Bu arada bir başka zarfı açıyorum ve içinden ellerindeki sertifikalarını büyük bir mutlulukla havaya kaldırmış genç kadınların fotoğrafı çıkıyor. Sanofi Grubu'nun Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile birlikte, "Geleceğin Kadın Liderleri" projesini hayata geçirerek, tam 60 genç kadını daha iş hayatına kazandırmayı başardığını öğreniyorum.

Mikro girişimci kadınlar!

Benim de geçen yıl jüri üyesi olduğum ve bu yıl yine jürisinde yer alacağım bir başka proje daha var. Citibank Mikro Girişimci Ödülleri projesi Citi Vakfı tarafından 2001'de hayata geçirilmişti.
Kimileri için pek bir şey ifade etmeyebilir ama kimilerinin hayatında 500 liralık bir kredi, bir evin döndürülmesi, çocukların okula gönderilmesi, kadının güçlenmesi ve bazen inanılmaz mucizelerin gerçekleşmesi demek.
Bunun örneklerini geçen yıl bizzat imkansızı başaran kadınlardan dinledim. Projelerin neler olduğundan ve yaşanan mucizelerden ileriki günlerde söz edeceğim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA