Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Damlabank için Suudi Prens sermaye koymaya hazır!

Türkiye'de 500 lira ile 2 bin 500 lira arasında değişen mikro krediler genelde MAYA Mikro Ekonomik Destek İşletmesi ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı aracılığı ile dağıtılıyor. Yani henüz bu alanda oluşmuş bir mikrofinans bankası yok. Bu haliyle bile binlerce kadına ulaşmayı başarıyorlar ama bu genelde gönüllü çabaların bir neticesi.
Citibank Mikro Girişimci Ödülleri için toplandığımız gün, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül'den öğrendim ki atılan bazı somut adımlar var.
Akgül, dünyanın en zengin ailelerinden birine mensup olan Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın üvey kardeşi Prens Talal bin Abdulaziz Al-Saud ile bu konuda bir mutabakat sağlamış. Şimdiye kadar bir çok ülkede 'sosyal girişimcilik' örneği veren ve 7 mikrofinans bankasının kurulmasına öncülük eden Suudi Prens aynı zamanda AGFUND yani Kalkınma İçin Arap Körfezi Programı'nın da başkanlığını yürütüyor.
Aziz Akgül, mikrofinans bankası kurulması için 18 milyar dolarlık servetiyle en zengin Arap işadamı Prens Al Waleed'in babası Abdul-aziz Al-Saud'un başlangıç sermayesini sosyal girişimcilik ilkelerine bağlı olarak vereceğini söyledi. Akgül, konuyu Başbakan Erdoğan ile görüşüp hızlandırmak için çabalıyor.
İsrafı Önleme Vakfı'nın Türkiye'de uzun süredir kurmayı düşündüğü bir mikrofinans kuruluşu var. İsim için de telif hakkını almışlar. Akgül, şayet mikrofinans bankasını kurmayı başarırlarsa ismin muhtemelen Damlabank olacağını söyledi.
Aziz Akgül, AGFUND Genel Sekreteri Naser ile süreci yürütmeye başlamış. Citibank, HSBC gibi bankalar ile Hüsnü Özyeğin, Nihat Özdemir, Hamdi Akın, Murat Vargı, Nihat Gökyiğit, Vuslat Doğan Sabancı, Ali Coşkun gibi birçok sosyal girişimcinin de bu oluşuma destek vermesi bekleniyormuş.
Açıkçası geç bile kalınmış. Kadınların mikro kredi kullanarak nasıl hem kendi hayatlarını hem çocuklarının hem de çevredeki kadınların hayatlarını değiştirmeye başladığına ben bizzat şahit oldum. Her bir kadının anlattığı öyküden bir film çıkar. Sert mücadelelerden ve müthiş fakirlikten gelen kadınların azmini ne kadar takdir etsem az. O nedenle mikrofinans bankasının kurulması bu ülkenin refah seviyesini çok yukarılara çıkaracağı aşikar. Kadına yatırım, tüm ülkeye yatırım.
Hazır ciddi sermaye koymaya niyetli birileri de varken bu işi hızlandırmanın, Başbakan Erdoğan ve kurmaylarının önceliklerinden biri olmasını dilerim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA