Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Pozisyonunu kaybetmeye uğraşan kadın

Ahmet Bozer, Coca-Cola şirketinde 91 ülkenin içinde yer aldığı Avrasya ve Afrika Grubu'nu yönetiyor. Merkezi İstanbul'da. Önceki gün buluştuğumuzda yanında Coca-Cola Başkanı Muhtar Kent'in geçen yıl şirket içinde sürdürülebilirlik konusunda yeni bir pozisyon açarak göreve getirdiği Beatriz Perez vardı. Şirketteki kadın yönetici sayısının artması için bir hayli çaba sarfeden Kent, bu pozisyon içinde seçimini kadınlardan yana kullanmıştı.
Muhtar Kent, 2020 hedefleri doğrultusunda sürdürülebilirlik ve dolayısıyla kadın ve dolayısıyla çevre, işin sosyal etkileri gibi konulara öylesine büyük bir önem veriyor ki şirkette iş yapma süreçleri baştan sona değişiyor. Konuşmalardan anlıyorum ki sürdürülebilirlik tüm süreçlerde etkin bir şekilde yerleştiği vakit, Perez'in görevi de sona erecek. Beatriz Perez, tüm dünyadaki Coca-Cola fabrikaları ve çalışanları konusunda öylesine yoğun bir çalışmanın içine girmiş ki amacı 'uzun süre görevde kalma'dan çok, Sürdürülebilirlik Ofisi'nin görev süresini kısaltmanın arayışında. Şakayla karışık, "Galiba işinizi kaybedeceksiniz sonunda!" diyorum ve 'Bir anlamda evet' der gibi gülümsüyor. Perez ve de Ahmet Bozer gibi yöneticiler Coca-Cola şirketi bir an önce 'dönüşsün' diye müthiş bir yarışın içine girmiş sanki.
Dünyada 2020 yılında 8 milyar insan yaşıyor olacak. Yani günümüz nüfusuna 1 milyar eklenecek. Bilim adamları 2030'da hepimize yetecek miktarda gıda, malzeme ve su için iki tam dünyaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.
İşte Kent, Perez ve Bozer'in de aralarında olduğu Coca-Cola ekibi bu gerçekleri masanın üstüne koyup, öncelikle 1 litre içecek üretmek için gerekli olan su miktarını olabilecek en iyi oranlara getirmeye çalışıyor. Bu konuda en iyi ülke, 1.4 litre su kullanımı ile Türkiye.
Kadın konusu da Coca-Cola ekibinin en önemli gündem maddesi. Kent'in 2020 hedefi olarak duyurduğu 5 milyon kadını iş sahibi yapmak için dünyanın dört bir yanında projeler çoktan başlamış bile.
Bitki bazlı pet şişeyle tüketiciyi 2009'da tanıştıran Coca- Cola, bugün itibariyle 21 ülkede 10 milyardan fazla içeceği bitki bazlı şişede satmış. Üstelik çevre korunurken, Coca-Cola tam 90 milyon dolar da tasarruf sağlamayı başarmış.

10 milyon soğutucu gidiyor

Beatriz Perez'in soğutucularla ilgili anlattıkları da çok ilginç. Tüm dünyada 10 milyon adet Coca- Cola şirketinin dağıttığı soğutuculardan var. Türkiye'de ise sayının 450 bin civarında olduğunu öğreniyoruz. İşte şimdi bu soğutucuların yerini alacak hidro floro karbon (HFC) gazı içermeyen buzdolapları için de düğmeye basılmış.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA