Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

İlk gezici dijital mamografi cihazı ve Işınsu Kestelli

İçinde dijital mamografi cihazı bulunan gezici bir aracın Türkiye'de daha önce hiç olmadığını bilmiyordum. Tıpkı Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) Başkanı Işınsu Kestelli'nin de bilmediği gibi.
Pek çok kadın gibi Işınsu Kestelli de tam dört yıl hiç mamografiyle kontrol yaptırmamış ve ancak geçen yıl eliyle bir kitle hissettikten sonra kontrolde meme kanseri olduğunu öğrenmiş.
Kestelli aslında olması gerektiği gibi ama yapması zor olanı, yani kanseri son derece normal bir şekilde karşılayıp, tedavi dönemlerine de mutlaka eğlence katarak, hastalığı olabildiğince normalleştirerek bugün karşımıza tedavisini tamamlamış, gülen bir yüzle çıkıyor ve o günlere ait müthiş komik anekdotları büyük bir keyifle anlatıyor.
Çok sevinçli olmasının ayrıca bir sebebi var. Çünkü Işınsu Kestelli, kendisi gibi bilinçli ve eğitimli bir kadının dahi kontroller konusunda böylesine ihmalkâr davranabildiğini görünce, daha tedavinin ilk günlerinde başka kadınlar için de bir şey yapması gerektiğine karar vermiş ve gezici bir mamografi aracı satın alıp, Sağlık Bakanlığı'na bağışlamak istemiş.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği maliyetin yarısını karşılayarak projeye dahil olmuş ve Işınsı Kestelli'nin 'Annem Kanseri Yendi' adını verdiği proje ile mamografi cihazının kadınların ayağına gitmesinin yolu açılmış. Hafta sonu İzmir Fuarı'nın açılışı sırasında, Kestelli bu aracı Sağlık Bakanlığı'na devrederek projenin startını verdi. Şu anda bu araç İzmir Fuarı'nda kadınlara hizmet verecek.
Erken teşhisin ne kadar önemli olduğu bilenen bir gerçek. Dolayısı ile bu cihazın binlerce kadının hayatına dokunacağını bilmek insanı mutlu etmeye yetiyor.
Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas, aracın teslimi sırasında, Türkiye'de 122 tane erken teşhis ve tarama merkezi olduğundan söz etti. Hedefleri bu rakamı 280'e çıkartmakmış. Ancak sanıyorum merkezler bir yana evinden çıkamayan kadınlar için Anadolu'nun 81 ilini dolaşacak olan bu cihaz büyük bir işlev görecek.
İlginç bir noktayı da paylaşmak istiyorum. Işınsu Kestelli'nin böylesi güzel bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiği gün, zaten sürekli İstanbul'a taşınması gündemde olan İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, "tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşmeleri" iznini İMKB'ye kaptırdı. İzmirliler doğal olarak çok öfkeliydi. Işınsu Kestelli'nin ise öfkeden ziyade büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını hissettim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA