Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Sadece İmparator Hadrian'ı 244 bin kişi gördü! Peki ama nerde?

Dile kolay! Garanti Bankası'nın Anadolu Sohbetleri adını verdiği seri toplantılardan bugüne kadar 83 tane yapılmış ve 60 ile ulaşılmış.
Bazı illere birden fazla gidildiği de olmuş. Bugüne kadar 400 konuşmacının yer aldığı akıl toplantılarında kentlerin gelişim alanları da belirlenmiş. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere'nin kararlılığı sonucu bugünlere gelen toplantıların sonuncusuna katılmak üzere Burdur'a giden grup içinde ben de vardım.
Görmek kadar etkileyici bir anlatım yok. Nafiz Karadere, her toplantının yapıldığı ile bankanın iletişim danışmanı Sibel Asna ve ekibiyle birlikte mutlaka bir kültür- sanat etkinliği de ilave ediyor. Böylece biz örneğin hoşgörü kenti Hatay'da bir iki yıl önce 'Medeniyetler Korosu'nu yerinde dinlediğimiz gibi, Burdur'da da Roma İmparatorluğu'nun en ihtişamlı dönemlerine ev sahipliği yapan, Akdeniz'in en iyi korunmuş antik kenti olan Sagalassos'u dolaşıp, ortaya çıkarılan binlerce yıllık muhteşem heykelleri görme şansına kavuşuyoruz.
Yani ilk başta pek de bir gitme isteği uyandırmayacak bir kent gibi göründüyse de o günümüzün korkunç mimarisine rağmen Burdur, sahip olduğu bu güzellikler nedeniyle hafızamıza kazınarak geri döndük bu geziden.
Üzüldük mü? Evet. Çünkü insan ortaya çıkarılan o antik kentlerdeki müthiş mimariyi gördükten sonra nasıl olup da kentin hiç ama hiç etkilenmemeyi başardığını hayretle karşılıyor.
Neyse ki 20 yıldır Burdur Arkeoloji Müzesi Müdürü olarak çalışan Hacı Ali Ekinci gibi kültüre gönül vermiş insanlar da var. Burdur'daki tarihi zenginliği gözler önüne sermek için sarfettiği gayreti takdirle karşıladığımı söylemeliyim.
Burdur Arkeoloji Müzesi'nde önünde durduğum hangi heykeli şimdi size anlatayım bilemedim. Tanrı Apollon'u mu, Aşk Tanrıçası'nı mı, Dans Eden Kızlar Frizi'ni mi, Deniz Tanrısı Poseidon'u mu, İlahi Adalet Tanrıçası Nemesis'i mi, Zeus'un büstünü mü yoksa Athena heykelini mi? En iyisi sadece İmparator Hadrian'ın Sagalassos'da kazılarda çıkartılan büstünün 87 gün için gittiği British Museum'da tam 244 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini söylemekle yetineyim. Burdur'daki müzenin ise yılda ne yazık ki ziyaretçi turist sayısı 14 bin.
Diyeceğim şu ki. Türkiye öyle bir zenginliğin üzerinde oturuyor ki sadece bu heykelleri görmek için aslında milyonlar bu bölgeye akın edebilir. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın arkeolojiye olan hassasiyetini en iyi bilenlerdenim. Sagalassos'da Aygaz'ın katkılarıyla hayat bulan Antoninler Çeşmesi restorasyondan geçip de açılacağı günlerde nasıl heyecanlanmıştı. Umarım gösterdiği çabalara topyekün herkes katılır ve Akdeniz çanağındaki tüm antik kentler hak ettiği değere ulaşıp, ülkenin de en büyük turizm girdilerinden birinin yolunu açar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA